Egyesült Államok;Joe Biden;adósságplafon;Donald Trump;titkos iratok;Kevin McCarthy;

2023-06-01 22:31:00

Győzött a mérsékelt többség, Joe Biden republikánus segítséggel kerülte el a katasztrófát

USA Már csak a szenátuson múlik az adósságplafon-válság megoldása. Joe Biden ügyesen manővererel, republikánus segítséggel kerülte el a katasztrófát.

Az amerikai képviselőház helyi idő szerint szerdán késő este biztos többséggel, 314-117 arányban elfogadta az adósságplafonról Joe Biden elnök és a republikánus házelnök, Kevin McCarthy között született egyezséget. Ezzel a felek arcvesztés nélkül tudták elkerülni a fizetésképtelenséget és annak potenciálisan nem csak Amerikára de az egész világra nézve katasztrofális gazdasági következményeit. A szavazás során a két oldal mérsékelt többsége voksolt igennel, míg a republikánusok trumpista jobbszárnya, illetve a Demokrata Párt radikális vonulata nemmel. Donald Trump nyíltan a csődöt támogatta, míg a baloldal legismertebb politikusa, Bernie Sanders szenátor szerint az amerikaiaknak elegük van abból, hogy a költségvetési deficitet mindig a dolgozók kárára akarják lefaragni.

A többhetes tárgyalássorozattal megkötött kompromisszum 2025 első napjáig felfüggeszti az adósságplafont – ezzel kiveszi azt a jövő évi elnökválasztás kampánytémái közül. A védelmi kiadások minimális mértékben a következő két költségvetési évben is emelkedni fognak. A 99 oldalas törvény rendkívül bonyolult, ráadásul egyes részei különböző időpontokban lépnek életbe, illetve járnak majd le, ezért nehezen megmondható, hogy pontosan mikor és mennyire fogja fékezni a jelenleg 31 ezer 400 milliárd dolláros államadósság további növekedését. McCarthy a szavazás után azt mondta, hogy 2100 milliárd dollárral sikerült mérsékelni a hiányt, de más becslések ennél alacsonyabbra teszik a tényleges eredményt.

Az egyes pontok összetettségére jó példa a legszegényebbek élelmiszer- és pénzsegélye. A republikánusok ezt általánosan munkavállaláshoz akarták kötni, a megoldás azonban az, hogy a kötelezettség eddigi 50 éves felső korhatárát fokozatosan felemelik 55-re, ugyanakkor kiveszik alóla a hajléktalanokat és a volt katonákat. A Fehér Ház szerint így végül nagyjából ugyanannyian lesznek a kedvezményezettek, mint korábban. Gyermektelen, egészséges, egyedülálló emberek esetében a segély három évente maximum három hónapra jár, ahogy eddig is.

Ugyanilyen komplikált az adóhatóságnak korábban megszavazott többletfinanszírozás egy részének és a Covid-elleni védekezési alapból megmaradt milliárdoknak a visszavétele, illetve a környezetvédelmi kiadások limitálása. A Fehér Ház tárgyalóinak sikerült úgy felvizezni az egyezséget, hogy a szegények és idősek egészségügyi, illetve szociális ellátása ne szenvedjen kárt. Bekerült viszont a törvénybe egy attól teljesen idegen nyugat-virginiai gázvezeték megépítése, ami a legkonzervatívabb demokrata párti szenátornak, Joe Manchinnak tett szívesség, és arra szolgál, hogy a szenátusban simán átmenjen a törvény.

A helyzet azonban még így sem egyszerű, mert a százból akár egyetlen szenátor is elkaszálhatja a sürgősségi szavazást, ami legalább egyhetes késést okozna. A szövetségi kormány fizetésképtelenségének napja az utóbbi hetekben már többször kitolódott, a pénzügyminisztérium most éppen június 8-ára teszi. Az igazi vízválasztó azonban június 15-e, amikor legközelebb törleszteni kell az Egyesült Államok hiteleit.