Albánia;látogatás;Tirana;Novák Katalin;

2023-06-02 20:50:00

Hazatért a kül- és családügyi államfőnk, Novák Katalin, aki a klasszikus mosolydiplomáciára helyezi a hangsúlyt

Könnyed protokolleseményekkel zárult Novák Katalin köztársasági elnök albániai útja: a magyar államfő Erion Veliaj tiranai főpolgármester társaságában még fagylaltot is mért a magyar származású Geraldine néhai albán királyné azonos nevű kétéves dédunokájának. 

A látszólag spontán fagylaltosztás a showmankedésre hajlamos Erion Veliaj ötlete lehetett, hiszen - ahogyan azt lapunk kiszúrta - a városvezető a májusi főpolgármesteri választás kampányhajrájában ugyanebben a fagylaltozóban állt be a pult mögé.

Összességében a köztársasági elnök kétnapos tiranai látogatása - amelyre ezúttal a Népszavát is meghívták - sokat elárult a magyar államfő prioritásairól. Míg elődje, Áder János a klímavédelemért és az ivóvíz megóvásáért kampányolt, Novák Katalin érzékelhetően a klasszikus mosolydiplomáciára és a demográfiai kihívásokról szóló eszmecserére helyezi a hangsúlyt.

Egyrészt hazánk és a magyar vezetés nem mindenhol pozitív imázsán kíván javítani, ami hagyományosan a mindenkori külügyminiszter feladata lenne. Ennek keretében az ukrajnai háborúval össszefüggésben gyakran az Orbán-kormánynál oroszkritikusabb álláspontot képvisel. Albániában viszont nem tért el jelentősen a kormányzati kommunikáció csapásirányaitól, például ezúttal nem emelte ki, hogy igazságos békét szeretne a konfliktus lezárásaként.

Másrészt Novák Katalin a magyar családtámogatási modellt kívánja promotálni, amit már illetékes tárca nélküli miniszterként is megkezdett. Csütörtökön Bajram Begaj albán államfővel, majd pénteken a tiranai főpolgármesterrel is népesedéspolitikai kérdésekről beszélgetett, továbbá meghívta őket a szeptemberben esedékes V. budapesti demográfiai csúcsra.

Magyarország és Albánia hasonló problémákkal küzd, ugyanis a fiatalok a jobb fizetésekért tehetősebb országokba vagy a fővárosba vándorolnak, a vidéki falvak és kisebb városok fokozatosan elnéptelenednek, lakosságarányosan pedig alacsony a születésszám. A nyugat-balkáni államban sok tekintetben súlyosabb a helyzet, és bár a magyar köztársasági elnök múlt időben beszélt a kihívásokról, hazánk sem feltétlenül ért révbe. A népesedéspolitikai kezdeményezésekkel és programokkal kapcsolatos tapasztalatok megosztása ez alapján kölcsönösen hasznos lehet. A korábban az albán szociális és ifjúsági minisztériumot vezető Erion Veliaj lapunknak azt mondta: Albánia és annak fővárosa szerény méretei ellenére is szolgálhat követendő példával. “Többek között a bölcsődékre, óvodákra, gyermekétkeztetésre, illetve a játékos tanulásra összpontosítunk. Ez meghozta a gyümölcsét és a régió egyik vezető gyermekbarát városává tette Tiranát” - nyilatkozta a kormányzó albán Szocialista Párt (PS) politikusa.