Európai Unió;MSZP;Magyarország;védelem;csatlakozás;megmentés;Isztambuli Egyezmény;

Az Európai Unió csatlakozott a nőket az erőszak ellen védő Isztambuli Egyezményhez, Magyarország néhány másik tagországgal együtt mégsem lép

Az MSZP szerint Magyarország csatlakozásával nők százezreit lehetne megmenteni.

Az Európai Bizottság üdvözölte, hogy az Európai Unió csatlakozott a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló egyezményhez, azonban Magyarország – elutasító magatartásával – ezen a területen is kisebbségbe került – derült ki az MSZP lapunkhoz eljuttatott pénteki közleményéből. Gurmai Zita szocialista parlamenti képviselő szerint azonban nők százezreit lehetne megmenteni az erőszaktól, ha az Isztambuli Egyezményt Magyarország is ratifikálná végre.

Az állami hírügynökség még csütörtökön jelentette, hogy az Európai Tanács aznap hagyta jóvá az unió egészének csatlakozását. Az erről született hivatalos közlemény arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyezményhez való csatlakozás jogi keretet teremt a nők erőszakkal szembeni védelmére. – Intézkedések széles körét öleli fel, az adatgyűjtéstől és a figyelemfelkeltéstől kezdve a nők elleni erőszak különböző formáinak bűncselekménnyé nyilvánítására irányuló jogszabályok meghozataláig. Intézkedéseket tartalmaz az áldozatok védelmére és támogató szolgáltatások nyújtására, valamint foglalkozik a nemi alapú erőszak dimenziójával a menekültügy és a migráció területén – emelték ki.

A szocialisták szerint „a csatlakozással az EU egészére nemzetközi normák vonatkoznak majd”, ugyanakkor korában az Euractiv arról írt, hogy Magyarország mellett Csehország, Bulgária, Szlovákia, Lettország és Litvánia sem ratifikálta nemzeti szinten az egyezményt. Hazánk még ennél is tovább ment, mert még 2020-ban a Fidesz a kormánypárti képviselőkkel elfogadtatott egy olyan határozatot, amely kimondja, hogy nem is fogunk csatlakozni az Isztambuli Egyezményhez. A ratifikálás ugyanakkor azért vonatkozhat az EU egészére, mert ahhoz a szavazásánál megvolt a minősített többség.