beruházás;Debrecen;csúszás;fizetések;milliók;dolgozók;oltóanyaggyár;COVID-19;

2023-06-02 22:03:00

Milliókat visznek haza a még meg sem épült debreceni oltóanyaggyár dolgozói

Alig kéttucatnyi munkavállaló több mint kilencvenezres nyereséget, a korábbi tripláját hozta össze a jelenlegi fantomüzemben.

Ugyan már tavaly decemberben termelnie kellett volna a Debrecenbe tervezett nemzeti oltóanyaggyárnak, amit még a koronavírus-járvány idején harangoztak be, de egyelőre még a kormány tagjai sem tudják pontosan, hogy áll a beruházás, mégis busásan megfizetik a nem létező üzem munkavállalóit – derítette ki az mfor.hu a 2020-ban alapított Oltóanyaggyár Zrt. a 2022-es mérlegbeszámolója alapján.

Az adatok a cég működésének a sikeréről árulkodnak annak ellenére, hogy egy ampullányi vakcina sem gördült le semmilyen futószalagról. Így a társaság a 2021-es 100 ezer forintos árbevételét 2022-ben 764 ezer forintra növelte, a nyereségét pedig 32 ezer forintról 93,5 ezerre. Az anyagjellegű ráfordítások 53,6 millióról 130,6 millió forintra ugrottak, az egyéb kiadások tétele 142 millióról 463 millió forintra emelkedett, és mindent visznek a személyi kifizetések, amelynek kerete 194 millióról 463,2 millió forintra nőtt.

Az egyelőre semmit sem termelő üzemben ezzel együtt elkel a dolgos kéz, ugyanis a korábbi 12 főről 22-re nőtt a dolgozók létszáma, az ő munkabérükre 321 642 000 forintot fizettek ki, azaz havi bruttó 1,2 milliót vittek haza. A vezető tisztségviselőknek juttatásai 63,8 millió forintra rúgtak, a felügyelőbizottság tagjainak kifizetett tiszteletdíj 12,3 milliót tett ki.

A Népszava is tudósított a legutóbbi kormányinfóról, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszter a szokásos kormányzati fordulattal „a háborús helyzetre és az elhibázott brüsszeli szankciókra hivatkozva némi csúszást emlegetett, de őt meggyőzték a fotók, s úgy tudja, „ez a beruházás folyamatban van”. Ennél többet tud Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint ha valaki megnézi a helyszínt a gyárnak „már nem hogy a kontúrjait látja, hanem szerintem már ott messze túl vannak a bokréta ünnepen”. Az viszont Gulyás szerint – a járvány elmúltával – biztos, hogy nem Covid-19 elleni oltóanyagot kell gyártani a debreceni oltóanyagyárban, pedig eredetileg arra tervezték.