Oroszország;Ukrajna;háború;halál;

Orosz támadás ért egy ukrán falut, két ember meghalt

Az ukrán erők az elmúlt napban 15 ellenséges támadást vertek vissza, megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt és két elektronikus hadviselési állomást

Az orosz erők két bombával mértek légicsapást pénteken a kelet-ukrajnai Harkiv megyében lévő Kupjanszk város térségére, a támadás következtében két helyi lakos, egy idős férfi és egy nő meghalt, négy pedig – három nő és egy 3 éves kisfiú megsebesült – közölte Oleh Szinyehubov megyei kormányzó a Facebookon. Egy lakóépület megrongálódott, a mentést végzők jelenleg is dolgoznak a helyszínen.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az ukrán erők az elmúlt napban 15 ellenséges támadást vertek vissza, megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt és két elektronikus hadviselési állomást. Pénteken az orosz erők 62 légi- és 15 rakétacsapást indítottak, és mintegy húsz támadást intéztek rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok és települések állásai ellen. Az orosz csapatok továbbra is Luhanszk és Donyeck megyék teljes megszállására törekednek, erre összpontosítják fő erőfeszítéseiket. A nap folyamán 15 támadást indítottak a térségben, de az ukrán csapatok mindegyiket visszaverték - írta a kijevi katonai vezetés.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 540-nel 208 910-re nőtt. A csütörtöki napon az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 15 orosz harckocsit és 27 tüzérségi rendszert is.

Korábban halottakról tett bejelentést az oroszországi Belgorod megye regionális kormányzója, Vjacseszlav Gladkov is, aki a Telegramon azt írta, két nő életét vesztette, két férfi pedig súlyosan megsebesült, amikor az ukrán oldalról tűz alá vették az autóutat a Sebekino járásbeli Maszlova községnél. Az áldozatok két gépkocsi utasai voltak. A tisztségviselő közölte, hogy Tyisanka és Leonovka községet is lövések érték, két másik járásban. Ott személyi sérülés nem történt.

Belgorod megye operatív törzse valótlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint ukrán diverzánsok újabb kísérletet tettek arra, hogy betörjenek a régióba.

Az ugyancsak oroszországi Szmolenszk megyében két nagyhatótávolságú drón Pereszna és a Gyivaszi falunál intézett támadást hajnalban üzemanyag- és energetikai létesítmények ellen. A régió megbízott vezetője, Vaszilij Anohin a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy senki sem sérült meg és az infrastruktúra kritikus elemeiben sem keletkezett kár. A két község mintegy 300 kilométer távolságra található az orosz-ukrán határtól.

A Kurszk megyei Gogolevka község lakói áram nélkül maradtak, miután egy drón lövedéket dobott le egy alállomásra. Roman Sztarovojt, a régió kormányzója erről Telegram-csatornáján számolt be.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről, köztük Berdjanszk kikötőjéből jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. Donyeckben egy férfi, Makijivkában pedig két nő életét vesztette, utóbbi településen egy négyéves gyerek is megsebesült. Alekszandrivkában is egy civil lakos szenvedett sérüléseket.