szankciók;államcsőd;Belarusz;

Technikai értelemben államcsődbe került Belarusz

Elsősorban az uniós szankciók miatt került nehéz helyzetbe a diktatúra. 

A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Belaruszt a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg - írja az állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda (MTI). 

A cég péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „Ca”-ról „C”-re rontotta Belaruszt devizában és helyi valutában fennálló hosszú futamidejű szuverén adósságállományának besorolását. A Moody's osztályzati listáján a „C” besorolás a legrosszabb minősítési szint, amely a már beállt törlesztési csődöt jelzi.

Az osztályzatrontáshoz fűzött indoklás szerint a Belaruszra megállapított „C” besorolás a Moody's azon várakozását tükrözi, hogy az ukrajnai háború elhúzódása miatt a külföldi szankciók középtávon is korlátozzák Belarusz képességét devizaadósság-szolgálati kötelezettségeinek teljesítésére, és ez valószínűleg 65 százalékot maghaladó veszteséget okoz a kötvénybefektetőknek.

A „C” osztályzat az elemzés szerint azt is jelzi, hogy a Moody's várakozása szerint Belarusz mindaddig devizakötvény-törlesztési csődhelyzetben marad, amíg támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót, és amíg az emiatt kirótt szankciók érvényben maradnak.

A Moody's indoklása szerint várható az is, hogy a szankciók tartós károkat okoznak a fehérorosz gazdaság növekedési potenciáljának, tekintettel a magánszektorban uralkodó egyre nehezebb kondíciókra, amelyek a szakképzett munkaerő elvándorlásához vezetnek, és fennakadásokat okoznak az olyan dinamikus ágazatok működésében, mint a kommunikációs és információtechnológia.

A hitelminősítő elemzése szerint Belarusz bruttó nemzetközi tartalékai az áprilisi állapot alapján 8 milliárd dollár közelében jártak. Ez nagyon alacsony, de a tavaly decemberi helyzethez mérve viszonylag stabil szint, és nem sokkal marad el az ukrajnai háború kezdete előtti értéktől.

A Moody's közölte ugyanakkor, hogy becslése szerint a saját definíciója alapján - vagyis az arany- és az SDR-tartalék kiszűrésével - számolt devizatartalék sokkal alacsonyabb, hozzávetőleg 3 milliárd dollár lehetett áprilisban. Ez körülbelül egyhavi importfedezetnek felel meg, és emiatt a fehérorosz gazdaság rendkívül sebezhető a kedvezőtlen sokkhatásoktól - áll a hitelminősítő elemzésében.