Észak-Magyarország;ellátás;gyermekek;ügyelet;Szent János Kórház;Közép-Magyarország;

2023-06-05 14:20:00

Egyedül maradt Észak- és Közép-Magyarország gyermeksebészeti ügyeletével a Szent János Kórház

Mindez vasárnap délután derült ki, az egészségügyi intézménynek egy nap alatt 163 kicsit kellett ellátnia.

Soha nem tapasztalt helyzet, komplikáció, azaz a valóság jött szembe vasárnap délután Kőnig Róberttel, a Szent János Kórház gyermeksebészével vasárnap délután, amikor egyszer csak megtudta, hogy egy, csak egy kórház maradt talpon Észak- és Közép-Magyarország területén, azaz nekik kell ellátniuk a két régió gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeletét – szúrta ki a Telex az orvos hétfői Facebook-posztját.

Bejegyzéséhez Kőnig doktor csatolt egy fényképet is a következő szöveggel: „Fejem, mikor tegnap délután megtudtam, hogy egyedül maradtunk”. Az is kiderült, hogy az ügyeletes orvosnak és munkatársainak 24 óra alatt nem kevesebb mint 163 sérült vagy beteg gyermeket kellett ellátnia.

Kőnig Róbert még „játékra is hívta” mindazokat, akik olvasták a posztot, s feltett egy kérdést: „Szerintetek, a kialakult helyzetet és a hirtelen rövid idő alatt, nagyon-nagyon megnőtt betegforgalmat és az egymás után érkező mentőket, hogy reagálták le a szülők?” Kommentben várja a lehetséges válaszokat, amiből hármat fel is sorolt, míg nyereményként „morális tanulságot” kínált.

A Népszava számos cikkben foglalkozott az új ügyeleti rendszer okozta kaotikus helyzetről.  Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára még bidén februárban tett bejelentést az új egészségügyi ellátási rendszerről, amelyben szerint elég majd hívni a 1830-as számot, mert „az új rendszer a betegbiztonság szempontjából magasabb színvonalú lesz, mint volt, és csaknem kétszer akkora óradíjat tudnak adni az orvosoknak és asszisztenseknek, mint amit eddig”.