MSZP;ellenzék;Alkotmánybíróság;pedagógusok;kirúgások;Tóth Bertalan;

2023-06-05 16:25:00

Itt a bejelentés, tárgyalni fog az Alkotmánybíróság a kormányrendeletről, amely elhúzódó kirúgásokkal fenyegeti a tiltakozó tanárokat

Ötvenöt ellenzéki parlamenti képviselő kezdeményezte a háborús veszélyhelyzetre hivatkozó jogszabály utólagos normakontrollját.

„Nyilvántartásba vette az Alkotmánybíróság (Ab) a pedagógusok kirúgási szabályait támadó kezdeményezésünket, azt a beadványt, amellyel a tanárok további jogfosztása miatt 55 ellenzéki képviselő támogatásával fordultunk a testülethez” – írta Facebook-oldalán Tóth Bertalan. Az MSZP parlamenti frakcióvezetője Bitskey Botondtól, az Ab főtitkárától kapott levelet arról, hogy az utólagos normakontrollról szóló indítvány ügyszámot kapott.

A kezdeményezés nyilvántartásba vétele azt jelenti, hogy az Alkotmánybíróság foglalkozni fog az indítvánnyal, amely Tóth Bertalan szerint azért is fontos, mert „a bosszútörvényben a kormány megfosztotta a tanárokat a sztrájkhoz való joguktól, majd tovább folytatták a jogfosztó hadjáratukat, amikor a tanárok kirúgásának lehetőségét a tanév végére kitolták, ezzel valójában megteremtve annak a lehetőségét, hogy a tanárokat az év végéig terrorban tartsák”.

„Elképesztő módon mindezt az ukrajnai háborús helyzetre tekintettel megalkotott veszélyhelyzeti kormányrendeletben tették. Ez még a Fidesz által összetákolt, silány alaptörvénnyel is ellentétes” – szögezte le az MSZP-s frakcióvezető, aki szerint céljuk, hogy  megakadályozzák a további jogfosztásokat.