Oroszország;Ukrajna;háború;gátszakadás;duzzasztó;Herszon;

2023-06-06 08:02:00

Átszakadt a Herszon melletti Nova Kahovka duzzasztógátja, súlyos árvíz fenyeget

Az orosz és az ukrán fél a másikat vádolja a gát lerombolásával. Az ukrán rendőrség felszólította a víz alá kerülő települések lakosait, hogy meneküljenek el.

Átszakadt a Herszon melletti, a Dnyipro partján fekvő Nova Kahovka duzzasztógátja, súlyos árvíz fenyeget – írja a Guardian orosz és ukrán források alapján.

Mindkét fél a másikat vádolja a gát lerombolásával.

Az ukrán elnök is az „orosz terroristákat” tette felelőssé a gát „megsemmisítése” miatt. A Volodimir Zelenszkij által is megosztott felvételen az látható, amint ömlik a víz a gát maradványain.

A rendőrség felszólította a gátszakadás miatt veszélyeztetett települések (Mikolajivka, Olhivka, Ljovo, Tyahinka, Ponyatyivka, Ivanivka, Tokarivka, Pridnyiprovszke, Szadove és a herszoni Korabel) lakosait, hogy meneküljenek el a várható áradások elől.

Olekszandr Prokugyin, Herszon katonai közigazgatásának vezetője közölte: több települést is elöntött a víz Ukrajna déli részén. A lakosokat buszokkal evakuálják Herszonba, ahonnan más városokba, köztük Kijevbe viszik őket. Olekszandr Prokugyin úgy véli, legalább 16 ezer embert veszélyeztet az áradás.

Timofij Milovanov korábbi ukrán gazdasági miniszter Twitter-bejegyzésében azt írta, Herszont már elöntötte a víz. Állítása szerint a gátszakadás nyomán kiáramló víz helyi idő szerint 11 óra körül fog tetőzni. Milovanov is úgy tudja, az áradás mintegy 16 ezer embert veszélyeztet, akiket már elkezdtek kimenekíteni. A korábbi tárcavezető mindazonáltal úgy látja, a helyzet rosszabb a Dnyipro bal, oroszok ellenőrizte partján, ahol távközlési problémák is kialakulhatnak.

Ezzel szemben Andrej Alekszejenko, az oroszok által megszállt herszoni területek „kormányzatának vezetője” Telegram-bejegyzésében azt írta, a folyó part menti vidékén élőket nem fenyegeti veszély, a hatóságok és a katasztrófavédelem ellenőrzésük alatt tartják a vízszintet.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára közölte, hogy az ukrán elnök rendkívüli ülést fog tartani a történtek miatt.

Az ukrán külügyminisztérium rendkívüli ülés összehívását szorgalmazta az ENSZ Biztonsági Tanácsánál (BT) az „ukrán kritikus infrastruktúra ellen irányuló orosz terrorcselekmény” miatt. Felszólították ezenkívül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatótanácsát is, hogy vitassa meg az esetet, illetve újabb szankciók bevezetését követelték a G7-től és az EU-tól Oroszországgal szemben, különös tekintettel az orosz rakétaprogramra és a nukleáris szektorra. A tárca felhívta az EU-t, hogy vonja be polgári védelmi mechanizmust annak érdekében, hogy segélyt juttassanak el a rászorulóknak a gátszakadás nyomán.

Az EU elítélte a gát megsemmisítését, amelyet az Ukrajna elleni orosz agresszió „rettenetes és barbár” fokozódásának minősített.

A Kreml eközben „szándékos ukrán szabotázsról” beszélt. „Egyértelműen kijelenthetjük, hogy az ukrán fél szándékos szabotázsáról beszélhetünk” – fogalmazott Dmitrij Peszkov. A Kreml szóvivője szerint a gát megsemmisítésének célja az volt, hogy megfosszák az orosz ellenőrzésű Krímet a friss víztől, másrészt „eltereljék a figyelmet az ukrán ellentámadásról”. 

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint mintegy 80 települést sújthat az árvíz, a gátszakadás pedig a Krím vízellátásában is zavart, fennakadásokat fog okozni.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitteren azt írta, „Oroszország lerombolta a kahovkai gátat, ami valószínűleg az elmúlt évtizedek legsúlyosabb technológiai katasztrófáját okozta Európában, és civilek ezreit veszélyezteti. Ez egy szörnyű háborús bűn”. Dmitro Kuleba Oroszországot a 21. század legnagyobb terroristájának nevezte.

A 30 méteres magas és 3,2 kilométer hosszú gátat 1956-ban építették a Dnyipro folyón fekvő Nova Kahovka-i vízerőmű részeként. Az erőmű a Zaporizzsja Atomerőmű vízellátásáért is felel. Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom közlése szerint bár az incidensnek lehetnek negatív következményei a zaporizzsjai atomerőműre, de az alkalmazottak urai a helyzetnek.

Az ukrán hadsereg Facebook-bejegyzésében a gát felrobbantásával vádolta az orosz erőket. Orosz hírügynökségek jelentése szerint az orosz erők ellenőrzése alatt álló gát egy ágyúzásban semmisült meg, míg egy oroszok által megtett helyi tisztségviselő terrorista támadásról beszélt.

Érdekesség, hogy korábban Vlagyimir Leontyjev, az oroszok által megszállt Nova Kahovka „polgármestere” a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva „őrültségnek” nevezte a vízerőmű felrobbanásáról szóló híreket. „Ez őrültség! Minden rendben, mindenhol minden rendben, épp most beszéltem velük a rádión keresztül. Mindenhol minden rendben a városban, minden nyugodt és békés” – fogalmazott. A "polgármesternek" később valószínűleg szólhattak a Kremlből, mert később a Reuters hírügynökség jelentése szerint már "az ukránok által elkövetett terrorcselekményről" beszélt.