Oroszország;Románia;Ukrajna;nagykövetség;

Bukarest kevesebb mint felére csökkentette a orosz nagykövetség létszámát

Közölték, hogy az intézkedés a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi szintjét tükrözi. Harmincnapos haladékot adtak arra, hogy az orosz fél eldöntse, kiket rendel haza.

Bogdan Aurescu tárcavezető utasítására a román külügyminisztérium egyik államtitkára arról tájékoztatta csütörtökön Oroszország bukaresti nagykövetét, hogy 55 százalékkal – megközelítőleg Románia oroszországi külképviseletének szintjére – csökkentették a nagykövetség számára engedélyezett személyi állomány létszámát.

A román külügyminisztérium (MAE) az MTI-hez is eljuttatott közleményében a diplomáciai mentességekről és kiváltságokról szóló, 1961-es bécsi egyezmény azon előírására hivatkozik, amely szerint konkrét megállapodás híján a befogadó ország szabhatja meg, hogy adott körülmények között milyen létszámú személyzetet tart normálisnak valamely ország ottani külképviseletén.

A közlemény szerint az intézkedés a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi szintjét tükrözi,

„amelyeket Románia drasztikusan leépített az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán”.

Oroszország bukaresti nagykövetségén 21 diplomata- és 30 műszaki-adminisztratív alkalmazotti állás szűnik meg, valójában azonban csak 11 diplomatának és a kisegítő személyzet 29 tagjának kell felmondani, mivel a meglévő posztok egy része betöltetlen volt.

A MAE harmincnapos haladékot adott arra, hogy az orosz fél eldöntse, kiket rendel haza. Ha ez nem történik meg, a határozat végrehajtásáról a román fél intézkedik, visszavonva a személyzet egy részének akkreditációját.