Rétvári Bence;gyermekvédelmi törvény;Mellár Tamás;gender;nemváltoztató műtét;

Mellár Tamás megkérdezte Pintér Sándortól, hány magyar óvodáson végeztek nemátalakító műtétet az elmúlt öt év alatt

A belügyminiszter helyett Rétvári Bence válaszolt, csak azt nem tudni, mire, mert Mellár Tamás kérdésére biztosan nem.

Nem volt bonyolult Mellár Tamás Pintér Sándorhoz intézett kérdése: a közgazdász, volt KSH-elnök parlamenti képviselő, az MTA doktora azt szerette volna megtudni az oktatásért és az egészségügyért is felelős belügyminisztertől, hogy Magyarországon hány óvodásokat érintő nemátalakító műtétet végeztek el az elmúlt öt évben.

Pintér Sándor nevében Rétvári Bence államtitkár küldött választ, igaz, sok köszönet nem volt benne. Mindjárt az elején egy személyeskedéssel kedveskedett: „Egykor konzervatív gondolkodású polgárból - a képviselői pozíciójáért és tiszteletdíjért - átnyergelni gunyoros LMBTQ-lobbistának, ez is egy lehangoló pályaív” - szúrt oda. Utána jöttek az ismert propagandisztikus szólamok, így az, hogy az Orbán-kormány számára a gyermekvédelem ügye központi kérdés, az LMBT-lobbi káros hatásai pedig már egész Európában éreztetik a hatásukat. Ezt nemzetközi példákkal igyekezett alátámasztani: „Dániában 2016-hoz képest több mint a duplájára nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akik szeretnék megváltoztatni a nemüket. Svédországban 1500 százalékkal megnőtt azoknak a kislányoknak a száma, akik kisfiúnak tartják magukat. Tizennyolcszor több kiskorú kért nemi átalakítást öt év alatt. Az USA-ban orvosi szakvélemény ellenére is kötelező elvégezni a nemi átalakító műtéteket, akár gyereken is” - írta.

Ezután Rétvári Bence magyar példákat ugyan továbbra sem hozott fel, helyette ellenzéki politikusoktól idézett számára antipatikus nyilatkozatokat, nem kevesebbet állítva: „Magyarországon a baloldal is teret adna a gyermekeket célzó LMBT-propagandának”, továbbá, hogy „önökre itt sem lehetett számítani és nem volt meglepő azt látni, hogy rögtön a gyermekeket védő népszavazás ellen támadtak”. Ezt Fekete-Győr András, Tordai Bence, Ujhelyi István, Csárdi Antal és Márki-Zay Péter szavaival igyekezett alátámasztani, inkább, kevesebb, mint több sikerrel.

„A baloldal azonban hiába próbálta meg nevetségessé tenni a gyermekvédelmi népszavazást. A magyarok véleménye egyértelmű volt, több mint három és fél millióan mondtak nemet a genderpropagandára. A gyermekek védelme nemzeti sorskérdés, a népszavazás pedig konszenzust teremtett ebben a kérdésben” - olvasható a konklúzió.

A válasz pedig sehol.

Így Mellár Tamás a Facebookon arra a feltételezésre jutott, hogy lehet, hogy egy nemváltó magyar óvodást sem talált az Orbán-kormány az elmúlt 5 évben.

Ami a Rétvári Bence által közölt számokat illeti, Rétvári Bence másodikként a svéd egészségügy kormányzati irányító szerve, a Socialstyrelsen számait idézte az 1500 százalékos növekedésről, kár viszont, hogy csak némi ferdítéssel sikerült.  A teljes adatsor szerint 2008 és 2018 között 1500 százalékkal nőtt azoknak a 13-17 éves lányoknak a száma, akik nemi diszfóriában szenvednek. A nemi diszfória egy szorongást kiváltó lelki probléma, azt jelenti, hogy valaki más neműnek érzi magát, mint amilyennek született, és

semmi köze ahhoz, hogy a svéd egészségügyi hatóságok emiatt vagy más okokból hány nemátalakító műtétet engedélyeznek. 

2021-ben az Egyesült Államokban mintegy 42 000 gyermeket és tinédzsert diagnosztizáltak nemi diszfóriával, ami csaknem háromszorosa a 2017-es számnak a Reuters számára összeállított adatok szerint. Németországban 2020-ban 2155 emberen végeztek nemi átalakító műtétet 2020-ban. A műtétek többségét (46,3 százalékát) a 20 és 30 év alatti korosztályban végezték el. Az összes beavatkozás 7,6 százalékát 15 és 19 év közötti fiatalokon végezték. Franciaországban nincs pontos adat, de 10 ilyen kórház végez nemátalakító műtétet, s ebből az egyik, a rennes-i egyetemi kórház egy év alatt 30 sebészeti beavatkozást hajtott végre. Kanadában 2019-2021 között 1500 műtétet jegyeztek fel. Olaszországban 2018-2021 között 315 százalékkal nőtt azon fiatalok aránya, akik nem fogadják el a nemüket. Évente 37 százalékkal emelkedik azok aránya, akik nemváltó műtétben gondolkodnak. Málta ingyenessé tette ezeket a műtéteket. 

A kezelésnek több formája van. Egyrészt pubertást blokkoló gyógyszerek szedése. A gyógyszerek elnyomják a tesztoszteron és az ösztrogén nemi hormonok felszabadulását. Az elmúlt öt évben legalább 4 780 serdülő kezdett el pubertásblokkolókat szedni. A valós szám ennél valószínűleg magasabb, mert nem tartalmazta azokat a kezeléseket, amelyeket nem fedezett a biztosítás, és amelyek a nemi diszfória diagnózisával rendelkező gyermekgyógyászati betegekre korlátozódtak.

A nemváltás-műtét ritka a 18 év alatti betegeknél. Egyes gyermekkórházak és nemi klinikák nem engedélyezik a műtéteket a felnőttkor előtt. Az amerikai biztosítási kárigények elemzése szerint 56 nemi műtétet hajtottak végre 2019 és 2021 között a 13 és 17 év közötti betegek körében, akiknél korábban nemi diszfóriát diagnosztizáltak. A tizenévesek körében gyakoribb a mellek eltávolítására irányuló műtét: a 2021-gyel záruló három évben legalább 776 ilyen beavatkozást végeztek az Egyesült Államokban nemi diszfóriában szenvedő 13-17 éves betegeken.