Szijjártó Péter;Külgazdasági és Külügyminisztérium;Benkő Szilárd;Szikora Levente;

Szijjártó Péter plakátrongálásban és jachtozásban jeleskedő ismerősénél landolt az a cég, amely Kecskeméten húz fel közpénzmilliárddal támogatott gépgyárat

Benkő Szilárd és a Szijjártó Péter vezette külügy is bőszen lapít.

2021 februárjában jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a Hilti nevű liechtensteini, Magyarországon is jelen lévő gépipari multicég 7,2 milliárdos beruházás keretében építtet új gyárat Kecskeméten, amihez az állam 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A Direkt36 cikke szerint végül a miniszter egy közeli ismerőse járt jól mindezzel.

Az építkezés másfél évvel később, 2022 augusztusában kezdődött el, a Ver-Bau Kft. pedig decemberben bejelentette a Facebookon, hogy ők a projekt generálkivitelezői. Csakhogy idő közben ennek a cégnek új tulajdonosa lett Benkő Szilárd személyében, aki Szijjártó Péter egykori futsalos csapattársa és korábbi közeli munkatársa, nem mellesleg a tárcavezető elhíresült adriai jachtozásán is jelen volt 2020-ban, a Szíjj László máltai offshore cége által tulajdonolt Lady MRD-n. Miután pedig Benkő hozzájutott a közpénzzel kitömött vállalkozáshoz, hipp-hopp ki is vett 1,3 milliárd forint osztalékot a tavalyi profitjából.

A Direkt36 most azt is megtudta, hogy a Hilti az 1,1 milliárdos támogatást a Szijjártó vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik háttérintézményén, a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül nyerte el, amelynek elnöki tanácsadója jelenleg is Szikora Levente, aki korábban a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatban volt Szijjártó és Benkő csapattársa, utóbbinak pedig abban a plakátrongáló csapatban is, amely a 2018-as választási kampányban rongálta szervezetten a Vona Gábor vezette Jobbik plakátjait.

A Hilti a Direkt36 megkeresésére annyit közölt, hogy a kivitelezőt a cég vállalati megfelelőségi elveit követve választották ki, a Benkő Szilárd által megszerzett Ver-Baunak pedig „minősíttetnie kellett magát a projektre”. A tényfeltáró lap kereste Benkőt, valamint a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, választ azonban egyiküktől sem kaptak.