tűzoltók;Belügyminisztérium;akkumulátorgyár;exkluzív;

Egyre kevesebb a tűzoltó Magyarországon, a hivatásosok inkább a vállalatokhoz menekülnek az alacsony fizetés és a veszélyes munka miatt

Budapesten ahhoz sincsenek elegen, hogy legmagasabb szintű riasztási szintre tudjanak lépni, ha egyszerre két helyen gyullad ki a metró. Biztosítás sincs, és úgy tudjuk, már a ruhapénzkeret is szűkül az állami laktanyákban.

– Ha Budapesten egyszerre két helyen gyulladna ki a metró, amihez a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást kellene elrendelni, akkor a jelenlegi létszám és eszközpark mellett ezt a fővárosi tűzoltóság hivatásos állománya nem tudná teljesíteni.  De hamarosan Debrecenben is szembe kell nézni azzal, hogy nem lesz elég tűzoltó az állami rendszerben, hiszen az épülő BMW-nek, majd a később idetelepülő akkumulátorgyáraknak is szükségük lesz saját csapatra. Márpedig ezek a nemzetközi cégek nem a minimálbérhez közeli összeget kínálnak a jelentkezőknek, hanem annak majd másfélszeresét – így summázta egyre növekvő problémáikat lapunknak Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

Az elszívó hatást ráadásul nincs, ami ellensúlyozná, hiszen egymást érik azok a hírek, változások amelyek nem teszik vonzóbbá ezt a pályát. Június elején például az váltott ki nagy felháborodást, hogy – miként azt a Lánglovagok megírta –, a Belügyminisztérium nem újította meg az áprilisban lejárt csoportos élet- és balesetbiztosításokat, amit a tűzoltók úgy kommentáltak: mostantól „csupaszon kell küzdeniük a tűzvonalban”. Később a tárca közölte: idén februárban kiírták a közbeszerzési eljárást az állományukban lévők élet-, és baleset biztosítási szolgáltatására az idei és a jövő évre, de a korábbi 122 millió forintos szerződési összeggel szemben a legkedvezőbb ajánlat évi 445,8 millió forintról szólt. Ezt a több mint 300 millió forintos áremelést a költségvetésből jelenleg nem tudják biztosítani, ezért az eljárás eredménytelenül zárult.

Hozzátették: a Belügyminisztérium személyi állománya nem maradhat biztosítás nélkül, így a tárca az elmúlt évek biztosítási díjaival megegyező összeget fizet ki, ha bármilyen káreseménnyel összefüggésben ezt meg kell tennie. Az általunk megkérdezett tűzoltók szerint komoly garanciákat kell kapniuk arra, hogy ezeket a kifizetéseket miként intézik majd, jelenleg ugyanis nem látni, milyen adminisztrációs háttérrel fogják ezt megoldani.