Ukrajna;sebesültek;halottak;civil áldozatok;orosz rakéták;Kramatorszk;orosz-ukrán háború;

Három civil meghalt Kramatorszkban, egy bevásárlóközpont elleni orosz rakétatámadásban

További 25 ember megsebesült, az épületben lévő pizzázó megsemmisült.

Három ember meghalt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, amikor az egyik zsúfolt bevásárlóközpontra két rakétát rakétát lőttek ki az oroszok, az egyik népszerű pizzázót szétlőtték, és több környező lakóépület is megrongálódott. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint további 25 ember megsérült – számolt be a kedden történtekről a Sky News. Egyes információk szerint gyerek is van a sebesültek között.

Ez a városközpont, ahol nyilvános éttermek vannak, zsúfolásig tele civilekkel – mondta az ukrán televíziónak Pavlo Kirilenko, a donyecki régió kormányzója. Helyi jelentések szerint orosz támadás érte a Kramatorszkhoz közeli Bilenke falut is. A bevásárlóközpontot ért rakétázásról egy szabadúszó újságíró, Arnaud De Decker egy órával a támadás után számolt be, és azt mondta, hogy a romok alól még akkor is lehetett hallani a sikoltozást, miközben már javában tartott a mentőakció.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenska a Twitteren ítélte el a brutális támadást, amellyel – mint fogalmazott – az ellenség jelezte, hogy nem akar normális életet Ukrajnában. Hozzáfűzte, hogy a rakétázás a kremencsuki bevásárlóközpont halálos lövöldözésének évfordulóján követték el. Az volt a háború egyik legsúlyosabb, támadása, amely több mint 20 ember halálát és csaknem hatvan polgári személy sebesülését okozta.

Kedd este Washington is elítélte Oroszország brutális csapásait, amelyek oly sok ukrán civil életét követelték. Közölték azt is, hogy Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke még vasárnap beszélt Volodimir Zelenszkijvel, további támogatásáról biztosította őt, valamint azt ígérte, hogy a jövőben is fegyverekkel és felszerelésekkel látják el Ukrajnát, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben. Kedden már be is jelentettek egy újabb amerikai csomagot 500 millió dollár értékben.