színház;Demeter Szilárd;Déryné program;

2023-06-30 10:56:00

Demeter Szilárd: Lehet, hogy nem lesz pénzünk a Déryné Program folytatására

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd szerint elképzelhető, hogy a színházi előadásokat kistelepülésekre közvetítő program – egy időre legalábbis – megszűnik. A program vezetője nem kommentálta Demeter kijelentését.

„Lehetséges, hogy nem lesz pénzünk a Déryné Program folytatására, az idén biztosan, hogy van, de egy idő után elfogy, nem tudunk kivinni színműveket a három almafa alá, a végekre” – fogalmazott Demeter Szilárd a Mandiner podcastjében. A Déryné Program lényege ugyanis – ahogy azt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is elmagyarázta –, hogy olyan helyekre jusson el színház, ahol a lakosság a legkevésbé jut hozzá. A program részeként utaztatott előadásokat a közönség ingyen, vagy jelképes összegért tekintheti meg. A program idén januárban jelentette be, hogy már kétszázezren látták előadásait. A vendégjátékok megvalósulásának költségeit elbírálás alapján jelentős részben a program fedezi.

A Déryné Program indulásához egymilliárd forinttal járult hozzá az Orbán-kormány 2019-ben, a program – ahogy a mai magyar színházi életben minden jelentős állami támogatással bíró kezdeményezés – Vidnyánszky Attilához köthető. A Nemzeti Színház igazgatója számos kulturális szerepe mellett a program alapítója, melynek ezáltal kultúrstratégiai intézménye a Nemzeti Színház.  A Déryné Program jelszava: színház mindenkinek.

A program több alprogrammal rendelkezik, melyek közül a legnépszerűbb az Országjárás névre hallgató. Ehhez nagyjából száz, már meglévő produkció csatlakozott országszerte és a határon túlról is. Bár láthatóan többségben vannak a XIX. századi és XX. század eleji magyar szerzők művei, a produkciók igen vegyesek, van köztük többszereplős előadás, monodráma (a kormányszimpatizáns színművész, Eperjes Károly pódiumestje például), bábelőadás, táncelőadás (túlnyomórészt néptánc, de akad kortárs is), zenés est. Az Országjárás alprogramhoz csatlakozott számos tag előadásaival a Magyar Teátrumi Társaságból, melynek elnöke Vidnyánszky Attila. A Zenthe Ferenc Színház kilenc, a Turay Ida Színház és a József Attila Színház két-két előadása található a többek között. A felhozatal mégsem mondható egyoldalúnak, a Déryné Programhoz más produkciók is csatlakoztak: így a Forte Társulat híres Toldi-előadása, a Szkéné Színház produkciója, az Elem, továbbá a független Exit Generáció több munkája.

A program keretén belül új társulat is létrejött. A Déryné Társulat, mely – ahogy az a honlapján olvasható – „különleges helyzetéből fakadóan fel tudja és fel is akarja vállalni azt a társadalmi küldetést, hogy repertoárjával megteremtsen egy olyan egységet, melyre mindannyian közös alapértékként tekinthetünk.” A Déryné Társulat „a kultúra identitásképző szerepének fontosságát alapul véve olyan klasszikus, nagyobb arányban pedig magyar szerzők műveit viszi színre, amelyek az érték és élmény mezsgyéjén fogalmazzák meg a mai világ számára mértékadó gondolatvilágukat. A hagyományőrzés igénye mellett fontos szempont, hogy a művek izgalmas és innovatív színrevitelben fogalmazódjanak meg”.

A Déryné Társulat debütelőadását, a Déryné ifjasszonyt Vidnyánszky Attila rendezte (ebből később tévéjáték is készült 73 millió forintból). A covid idején, 2020 decemberében lett kész a Déryné Központ a fővárosi Reitter Ferenc utcában. A központról Vidnyánszky Attila azt nyilatkozta a program médiapartnereként feltüntetett Deszakvízió nevű portálnak: az alkotási folyamatok helyszíne ez a központ, melyben irodákat, több próbatermet, és egy színháztermet is kialakítottak. A próbatermeket a programban résztvevők is használhatják a budapesti épületben, az előadások többnyire innen kelnek vidéki útjukra, de a Déryné Központ játszóhelyként is üzemel.

Mindezek mellett még a dramaturgszakma felkarolására is tellett a programnak, idén áprilisban négy ösztöndíjassal startolt el a Barangoló Drámaírói Műhely. 2021 júniusában írta meg a HVG: a Déryné Program alá kétmilliárd forintnyi közpénz került.

Demeter Szilárd gondolatmenetét a podcastben úgy folytatta:

– Be kell hozni a falu embereit, tanítsuk be őket, hogy tudjanak tartalmasan időt tölteni – mondta. Ám a kulturális alapellátást, a vidéki élet népszerűsítését zászlajára tűző Orbán-kormánytól elég ellentmondásos lenne a Déryné Program beszüntetése.

Demeter Szilárd kijelentései kapcsán megkerestük a Déryné Program ügyvezető igazgatóját, Kis Domokos Márkot, afelől érdeklődve: van-e információjuk arról, hogy a program pénz hiányában a közeljövőben megszűnik? Továbbá: hány forint a Déryné Program idei költségvetése és milyen nagyságrendű lesz a 2024-re tervezett költségvetést? Végezetül Demeter Szilárd felvetéséhez kapcsolódva feltettük a kérdést: helyettesítheti a Déryné Programot a főigazgató által vázolt amatőr színjátszás? Kis Domonkos Márk a kérdéseinkre nem válaszolt.