Oroszország;gyermekek;beismerés;elszállítás;elhurcoltak;orosz-ukrán háború;

Jött a moszkvai beismerés, hogy 700 ezer ukrán gyermeket hurcoltak a háború kezdete óta Oroszországba

Már az orosz magyarázat is önleleplező, miszerint a bombázások elől menekültek hozzájuk a kicsik, de az ukránok állítják, erőszakkal elhurcolták őket. 

Csaknem 700 ezer gyerek „költözött” az ukrajnai konfliktusövezetekből Oroszországba – ismerte el Girgorij Karaszin – írja a Sky News. Az Orosz Szövetségi Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke a Telegramon írt minderről elég sajátságos megfogalmazásban. – Az elmúlt években hétszázezer gyerek talált menedéket az ukrajnai konfliktusövezetekből a bombázások és ágyúzások elől – írta, részben elismerve azt is, hogy az oroszok civil célpontokra utaznak. Ugyanakkor szerinte köztudott, hogy Oroszország számos európai országgal ellentétben mindig is „gondosan és melegen” kezelte a gyerekeket.

Girgorij Karaszin az orosz hadsereg által lassan másfél éve megtámadott Ukrajnáról lekezelően írt, és szerinte a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) együtt csak kihasználják a gyermekek „kényes témáját”, sőt – hangoztatta a moszkvai politikus –, „a kijevi rezsim kiskorúak ellen elkövetett bűncselekményeinek kivizsgálására a Szövetségi Tanács és az Állami Duma külön parlamenti bizottságát hoztuk létre”, és pénteken már meg is tartották az első ülésüket.

A Népszava is beszámolt arról, hogy  a kijevi vezetés egyértelműen az ukrán gyermekek erőszakos elhurcolásának és népirtásnak tartja az elmúlt másfél évben történteket, amit az oroszok tettek. Legutóbb már az Európa Tanács is az oroszok által elhurcolt ukrán gyermekek és családjaik egyesítését követelte. A nemzetközi szervezet szerint ugyanis az ENSZ-egyezménnyel és az egyik genfi egyezménnyel ellentétes az a putyini rendelet, amely felgyorsítja, hogy az Ukrajnából elrabolt kicsiknek orosz állampolgárságot adjanak.

A Reuters felidézte Antony Blinken amerikai külügyminiszter csaknem egy évvel ezelőtti közleményét. Akkor többek között azt írta: „Különféle források, köztük az orosz kormánytól származó becslések azt mutatják, hogy az orosz hatóságok 900 000 és 1,6 millió közötti ukrán állampolgárt – köztük 260 000 gyermeket – erőszakkal hallgattak ki, vettek őrizetbe és deportáltak otthonukból Oroszországba – gyakran a távol-keleti elszigetelt régiókba.”