Parlament;Karácsony Gergely;finanszírozás;önkormányzatok;hitelfelvétel;közösségi közlekedés;salátatörvény;

Karácsony Gergely: valójában eddig is pofára döntöttek, a fideszesek kaptak hitelt, a többiek nem

A főpolgármester szerint ma nem csak a gyalázatos státusztörvényt szavazták meg, de azt is világossá tették, hogy fütyülnek a megmaradt önkormányzatiságra is

Újabb fekete napja ez a magyar parlamentnek. Nem csak a gyalázatos státusztörvényt szavazták meg, de azt is világossá tették, hogy fütyülnek a megmaradt önkormányzatiságra is – írja kedd délutáni Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester utalva arra a szintén elfogadott úgynevezett salátatörvényre, amellyel gyakorlatilag megszüntették a budapesti tömegközlekedés állami normatíváját.

– Az elfogadott salátatörvénnyel a kormány törvényesíti a főváros és az állam között, a közösségi közlekedés finanszírozására létrejött megállapodás felrúgását. Bár a fővárosi közösségi közlekedést sok százezer nem budapesti polgár is használja, a kormány csak egy minimális részben járult hozzá eddig a költségekhez. És a jövőben még ennyivel sem fog – írta Budapest vezetője, aki utalt arra a korábbi ígéretére, hogy ha az állam nem fizeti a gyakorlatban a BKV működetetéséhez szükséges 12 milliárd forintos éves állami normatívát, akkor a főváros sem fizeti ki az agglomerációs közlekedés működtetéséhez a MÁV-nak és a Volánnak a havi 548 millió forintos budapesti hozzájárulást.

Mi viszont ezek után nem tudjuk finanszírozni a városon belüli állami szolgáltatók működését és csak remélni tudjuk, hogy a kormány a saját rossz döntése miatt nem áll bosszút a budapesti utazókon és a Budapest-bérlettel továbbra is lehet utazni a vonatokon és a HÉV-eken

– tette hozzá.

A főpolgármester az egyre abszurdabb jogalkotást is kifogásolta, ugyanis szerinte „az új szabályozás leginkább penetráns része, hogy ezentúl az önkormányzatoknak nem kell megmondaniuk, hogy milyen hitelfelvételhez kérik a kormány engedélyét és a kormánynak sem kell indokolnia, hogy ehhez miért nem járul hozzá”.

– Elég annyit mondani, hogy csak. Pedig az önkormányzati hitelfelvétel állami engedélyezésének éppen az lenne az értelme, hogy a hasznos, jövőbe fektető igényeket elválasszák a felesleges presztízsberuházások érdekében történő káros eladósodástól. Mondhatnánk, hogy ez a pofátlanság netovábbja. Pedig valójában eddig is pofára döntöttek: a fideszesek kaptak hitelt, a többiek nem – állapította meg Karácsony Gergely.