Népszava;Józsefváros;emléktábla;

Emléktáblát kapott a Népszava és mártír főszerkesztője, Somogyi Béla Budapesten

Bízzunk benne, hogy most senki nem fog az életével fizetni, de még egzisztenciálisan sem fogják ellehetetleníteni azokat, akik hisznek abban, hogy létre lehet hozni egy erős, befogadó, szociális társadalmat – mondta az ünnepségen Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke.

Az elnyomás mindig a sztrájk és a szakszervezetek ellehetetlenítésével kezdődik – hívta fel a figyelmet Erőss Gábor józsefvárosi alpolgármester a szomorú aktualitására annak az emléktábla-avatásnak, amelyet kedd délután tartottak Budapesten, a józsefvárosi Tolnai Lajos utcában. A célzás nyilvánvalóan a pedagógusi státuszörvényről szólt, az emléktáblát pedig lapunk, a Népszava, illetve néhai mártír főszerkesztője, az 1920-ban meggyilkolt Somogyi Béla kapta, aki nem mellesleg 1906-ban a Magyarországi Tanítók Egyesületének az alapítója, 1918-ban pedig a Magyar Tanítók Szakszervezete első elnöke volt. (Utóbbi a Pedagógusok Szakszervezete jogelődje.)

Somogyi Bélát a Népszava újságírójával Bacsó Bélával együtt 1920. február 17-én fogta el az Ostenburg-különítmény egyik egysége, amikor kiléptek a lap Tolnai Lajos (akkor: Conti) utcában fekvő székházából. A két újságírót elhurcolták és az újpesti Duna-parton brutális kegyetlenséggel meggyilkolták.

Alakját az ünnepségen Totyik Tamás, PSZ-elnök azzal méltatta, hogy ízig-vérig szociáldemokrata a volt, elutasította az erőszak minden formáját Tanácsköztársaságét éppúgy, mint a fehérterrorét, amelynek bűneit a Népszava leplezte le.. – Somogyi Béla is kicsiben kezdte, alulról szervezete a demokráciát. Félt is tőle a hatalom – mondta Totyik Tamás, aki ezután arról beszélt, ma az elit, a nemzeti tőkés réteg kéz a kézben a multinacionális vállalatokkal az egyház támogatásával egy teljesen torz társadalmat alakít ki, amely deformálja és egyszerűsíti az oktatás szerepét. – Az elmúlt években leépült a munkavállalói öntudat, amelyet most meg kell erősítenünk. Újjá kell szerveznünk a szakszervezet, hogy ne tudják tovább növelni a munkavállalók kizsákmányolását. A legkisebb sejtektől kell újjáépítenünk magunkat. Bízzunk benne, hogy most senki nem fog az életével fizetni, de még egzisztenciálisan sem fogják ellehetetleníteni azokat, akik hisznek abban, hogy létre lehet hozni egy erős, befogadó, szociális társadalmat – fogalmazott a Pedagógusok Szakszervezete elnöke.

Évtizedekkel ezelőtt egyébként állt már emléktábla ugyanitt, a mostani felállításáról – árulta el Erőss Gábor – a józsefvárosi képviselő-testület döntött a májusi ülésén, nem egyhangúlag, hanem többséggel . A politikus azt mondta, a Népszava „fény volt a Horthy korszak éjszakájában”, és emlékeztetett Somogyi Béla egyik fájóan időszerű megjegyzésére is, amely így hangzik: A tudatlanság a rabszolgák legerősebb bilincse.

A Népszava egyébként idén ünnepelte a 150 éves születésnapját.