egészségügy;orvosi kamara;államosítás;várólisták;szakemberhiány;CT-vizsgálat;

2023-07-05 06:15:00

A várólisták növekedését, a betegek gyógyulási esélyeinek romlását okozhatja a CT-vizsgálatok váratlan államosítása

Ennek költségei akár 5-15 milliárdra is rúghatnak.

„A hatástanulmányokkal megalapozott, szakmai konszenzusos döntéshozatalt megkerülő államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt, mindez növelheti a várólistákat, rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba.” Így reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra, hogy – mint arról már írtunk – a költségvetést megalapozó törvénybe illesztve váratlanul, az utolsó pillanatban, szakmai egyeztetés nélkül az egészségügy működését jelentősen érintő módosításokat fogadott el az Országgyűlés hétfőn.

A módosítók szerint jövő novembertől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, hacsak nem kapnak ellátási érdekből átmenti mentességet, jövő november végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) járó finanszírozásuk. A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások államosítása mellett váratlan és súlyos változtatás az is:

A módosítások közé még „becsúszott”, hogy a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi úti traumatológiáját a kormány átadja az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetemnek (SE). Az ügyletet firtató kérdéseinkre az SE kommunikációs igazgatósága csak annyit írt:

A képalkotó diagnosztika megkeresett piaci szereplői egyelőre nem kommentálták a parlamenti végszavazás előtt álló jogszabálytervezetet.

– A képalkotó diagnosztikai módosításoknál egyértelmű a szándék:

– reagált az egészségügyet érintő módosításokra Lukács László, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője, aki azt is hozzátette: minden ilyen erőltetett, előzetes szakmai és társadalmi egyeztetés nélküli javaslat árt az egészségügyi dolgozóknak, betegeknek azzal, hogy jó időre zavart okoz a rendszerben. A mostani módosítások bizonyosan nem szolgálják sem a betegek sem a dolgozók érdekeit, legfeljebb egy piacszerzésre és újraosztásra alkalmas. Szerinte nem csodálkozna senki,

Már csak azért is – tette hozzá –, mert a jelenlegi fideszes kormány rendre eladósítja a kórházakat, rendelőintézeteket, tehát maga teremt okot a privatizációra. – Szomorú látni azt is, hogy miközben a kormány az állami ellátásban sorra okozza a károkat az ilyen és ehhez hasonló módosításokkal, addig a hozzá közel álló gazdasági körök egyre nagyobb ütemben terjeszkednek a magánegészségügyben – fogalmazott a politikus. A kormány egyúttal rákényszeríti a lakosságot a várólistákkal, vagy megszűnő szolgáltatásokkal a duplán fizetős egészségügyre, azaz az adók járulékok melletti magánköltésekre.

– A képalkotó diagnosztikai szolgáltatások állami visszavétele legfeljebb a fővárosban okozhat némi kihívást – kommentálta lapunknak a parlament előtt lévő kormányzati javaslatot Zöldi Péter, a radiológia.hu szakértője. Itt három-négy nagyobb kórházban – a Péterfyben, Bajcsy-ban, a kistarcsaiban és a baleseti intézetben – nyújtanak ilyen szolgáltatást magáncégek. Ezekben úgynevezett közreműködő szerződésekkel, vagy a biztosítóval közvetlenül szerződve nyújtják a szolgáltatást, vidéken további néhány nagyobb városban, például Győrben, Székesfehérváron, Szolnokon. Becslése szerint az „államosítás” költsége legfeljebb 5-6 milliárdba kerülhet a költségvetésnek a kártalanítási összeggel együtt.

Érdeklődtünk a Belügyminisztériumtól is a költségekről a tárca azonban erre a kérdésünkre sem válaszolt. Mindössze annyit írtak:

„A CT-, valamint az MR-vizsgálatok esetén az állam a jövőben maga biztosítja a közfinanszírozás alá eső ellátásokat annak érdekben, hogy ezeket a vizsgálatok mindenki számára egyenlő módon elérhetőek és ingyenesek legyenek. Korszerű állami egészségügyi rendszer nem tartható fent korszerű CT és MR diagnosztika nélkül. Az érintett magánszolgáltatók kártalanításban részesülnek, és eszközeiket felajánlhatják az államnak megvételre. A részletszabályok kidolgozása folyamatban van.”