rendőrség;kordon;Sándor-palota;Karmelita kolostor;Momentum;Gelencsér Ferenc;

Úgy tűnik, elszólta magát a rendőrség, „objektumvédelmi szempontból” van körbekordonozva a Karmelita kolostor

Eddig az Orbán-kormány építkezésre hivatkozott.

„Végre kibújt a szög a zsákból és kiderült, hogy nem azért zárta le a rendőrség az Orbán Viktor irodája előtti utcát a Karmelitánál, mert az építkezési terület, hanem azért, mert a hatalom így döntött” - kezdte bejegyzését Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a Facebookon.

Az ellenzéki politikus elmondása szerint kivételesen nem azért ment a környékre, hogy megpróbálja elbontani azt, csupán át akart sétálni a Karmelita előtti Színház utcán, az ott őrködő rendőrök azonban útját állták. A rendőrségi intézkedés ellen panaszt tett, amit elutasítottak, a rendőrségi válaszból azonban szerinte következtetni lehet a kordonozás valós okára.

A posztban idézett indoklásban ugyanis az alábbi mondat szerepel:

„A panaszos kizárólagos célja a Színház utcán történő áthaladás volt, azonban a fent említett objektumvédelmi szempontok alapján erre nem volt lehetőség.”

Ez alapján Gelencsér Ferenc szerint egyértelmű a kordonozás valós oka: „azért zárta le a rendőrség az egész utcát, hogy a hatalmasoknak ne kelljen a valósággal szembesülniük”.

A kordonok egyébként az utóbbi időben méginkább megszaporodtak a környéken: míg május elejéig csak Orbán Viktor hivatala burkolózott kordonfalba a kérdésekkel provokáló újságírók elől, azóta a Sándor-palota előtti Szent György teret is ellepték, ütemesen szétrombolva a városképet is. Az indoklás igen változatos: a Karmelita előtti utca esetében „építkezésre” hivatkoznak, a Novák Katalin hivatalát jelentő Sándor-palota előtt pedig „régészeti ásatás” a hivatalos magyarázat.