támogatás;csőd;Belügyminisztérium;Országos Roma Önkormányzat;inkasszó;Lakatos Oszkár;exkluzív;

2023-07-10 06:30:00

„A helyzet kritikus, szinte kilátástalan” - A technikai csőd állapotába került az Országos Roma Önkormányzat

Lakatos Oszkár, a testület általános elnökhelyettese cáfolta a képviselők körében terjedő híreszteléseket, hogy az ORÖ jelentős pénztartalékkal rendelkezik. 

Jelenleg az Országos Roma Önkormányzat a folyamatban lévő adóhatósági végrehajtási eljárások miatt a törvény szerinti költségvetési támogatást nem kapja meg, a bankszámlán lévő megmaradt összeget inkasszálták, azaz az ORÖ a technikai csőd állapotába került – áll abban a levélben, amit Lakatos Oszkár, a roma testület általános elnökhelyettese tájékoztatásul küldött képviselőtársainak.

Mindennek az is a következménye, hogy a képviselők a jogosan járó tiszteletdíjukat sem kaphatják meg. Lakatos Oszkár értékelése szerint „a helyzet kritikus, szinte kilátástalan”.

Az elnökhelyettes ezzel cáfolta a képviselők körében terjedő híreszteléseket, hogy az ORÖ jelentős pénztartalékkal rendelkezik. Lakatos Oszkár levelében beszámolt arról a fejleményről is, amiről előző cikkünkben írtunk: bár a Belügyminisztérium megígérte, hogy legalább az ORÖ fenntartásában működő sziráki és tiszapüspöki iskola után járó állami támogatást átutalja, a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárság nem intézkedett annak érdekében, hogy az inkasszóval terhelt számláról az adóhatóság ne emelje le az összeget.

– írta képviselőtársainak Lakatos Oszkár. A helyettes államtitkár azonban nem fogadta hívását és nem hívta vissza, ami „egyértelmű jelzés az ORÖ számára az államtitkársági hozzáállást, szándékot érintően”.

Megjegyezte: csupán az inkasszó felfüggesztését kellett volna kérni, amíg az iskolák támogatása megérkezik rendeltetési helyére. Így viszont az iskolák nem jutottak hozzá a költségvetési pénzhez. Lapunknak adott korábbi nyilatkozatában az ORÖ elnökhelyettese lemondásra szólította fel Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt és Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárt.

Ez derül ki cikkünkből még:

– Miért nem lehet vitatkozni azzal, hogy kilátástalan a helyzet?

– Kinek a nevéhez fűződnek a tartozások?

– Milyen kérdésekre nem hajlandó válaszolni a Belügyminisztérium?

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a mobil Népszava cikke. A cikk folytatódik, a mobil Népszava alkalmazásban olvasható.

A mobil Népszava díja havi előfizetéssel 2 000 Ft. Ha a cikkre kíváncsi, annak díja 200 Forint, amelynek ellenében 24 órára hozzáférést kap a mobil Népszava teljes tartalmához.

Ha rendelkezik előfizetéssel, kattintson az olvasás a mobil Népszaván gombra. Ha szeretne előfizetni, az előfizetés gombra kattintva könnyen és gyorsan csatlakozhat előfizetőink táborához.

Előfizetés  olvasás a mobil Népszaván