támogatás;csőd;Belügyminisztérium;Országos Roma Önkormányzat;inkasszó;Lakatos Oszkár;exkluzív;

„A helyzet kritikus, szinte kilátástalan” - A technikai csőd állapotába került az Országos Roma Önkormányzat

Lakatos Oszkár, a testület általános elnökhelyettese cáfolta a képviselők körében terjedő híreszteléseket, hogy az ORÖ jelentős pénztartalékkal rendelkezik. 

Jelenleg az Országos Roma Önkormányzat a folyamatban lévő adóhatósági végrehajtási eljárások miatt a törvény szerinti költségvetési támogatást nem kapja meg, a bankszámlán lévő megmaradt összeget inkasszálták, azaz az ORÖ a technikai csőd állapotába került – áll abban a levélben, amit Lakatos Oszkár, a roma testület általános elnökhelyettese tájékoztatásul küldött képviselőtársainak.

Mindennek az is a következménye, hogy a képviselők a jogosan járó tiszteletdíjukat sem kaphatják meg. Lakatos Oszkár értékelése szerint „a helyzet kritikus, szinte kilátástalan”.

Az elnökhelyettes ezzel cáfolta a képviselők körében terjedő híreszteléseket, hogy az ORÖ jelentős pénztartalékkal rendelkezik. Lakatos Oszkár levelében beszámolt arról a fejleményről is, amiről előző cikkünkben írtunk: bár a Belügyminisztérium megígérte, hogy legalább az ORÖ fenntartásában működő sziráki és tiszapüspöki iskola után járó állami támogatást átutalja, a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárság nem intézkedett annak érdekében, hogy az inkasszóval terhelt számláról az adóhatóság ne emelje le az összeget.

„Több alkalommal telefonon is hívtam Radomszki Lászlóné helyettes államtitkár asszonyt, hogy a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárság mulasztása ellenére az utolsó pillanatban találjunk megoldást”

– írta képviselőtársainak Lakatos Oszkár. A helyettes államtitkár azonban nem fogadta hívását és nem hívta vissza, ami „egyértelmű jelzés az ORÖ számára az államtitkársági hozzáállást, szándékot érintően”.

Megjegyezte: csupán az inkasszó felfüggesztését kellett volna kérni, amíg az iskolák támogatása megérkezik rendeltetési helyére. Így viszont az iskolák nem jutottak hozzá a költségvetési pénzhez. Lapunknak adott korábbi nyilatkozatában az ORÖ elnökhelyettese lemondásra szólította fel Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt és Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárt.