sárlavina;kártalanítás;Recsk;

Pintér Sándor államtitkára szerint még túl korai a bányacég felelősségét firtatni a recskiekre zúduló sárlavina miatt

A térség országgyűlési képviselője, Horváth László szerint ebben az ügyben se politikai, se gazdasági nyerészkedésnek nincs helye.

Korainak tartom ezt a kérdést, jelenleg rendőrségi nyomozás és hatósági vizsgálat is zajlik az ügyben, a Belügyminisztérium (BM), ahogy eddig, úgy most is ragaszkodik ahhoz, hogy folyamatban lévő vizsgálatokat nem kommentál, ha a vizsgálatok lezárultak, vissza lehet térni erre a kérdésre - közölte lapunk kérdésére Dukai Miklós, a BM önkormányzati államtitkára azon a keddi sajtótájékoztatón, ahol hivatalosan bejelentették, hogy a kormány a központi költségvetés terhére 500 millió forinttal segíti azokat a recski lakosokat, akiknek június elején „rendkívüli időjárás következtében” rongálódtak meg a házaik a hegyoldalról lezúduló sár miatt.

A sajtótájékoztatón egyébként sem az államtitkár, sem a térség országgyűlési képviselője, Horváth László nem hozta szóba - az újságírói kérdésekre adott válaszokon kívül -, hogy a Recsk nagyközség Hunyadi utcájában lakók (zömmel roma családok) nagy valószínűséggel azért kaptak sárlavinát a nyakukba, mert a fejük fölött andezitbányát nyitó NER-közeli Andezit Bau Kft. (melynek egyik tulajdonosa Kósa Lajos Fidesz-alelnök barátja, Fiák István) a felszínről lefejtett földréteget úgy helyezte el, hogy nem tudták megvédeni a leomlástól.

Az ügyben 21 lakóingatlan és 50-60 személy érintett.

Miközben a bányacég felelősségét nem szerették volna firtatni, a tulajdonok felelősségét szóba hozták: Dukai Miklós szerint az ingatlanok nem voltak biztosítva, pedig az a magántulajdonosok felelőssége, hogy így gondoskodjanak tulajdonuk védelméről. Horváth László pedig elmondta azt is, egyes ingatlanok státusza is kérdéses, amik önkormányzati telekre, építési és lakhatási engedély nélkül épültek.

A Népszava már júniusban megírta, hogy Recsk önkormányzata szóbeli megállapodást kötött a BM-el arról, hogy 500 millió forintos keretösszeggel egyfajta állami bérlakás-programot indíthatnak Recsken. A sajtótájékoztatón kiderült, nem csak erről lehet szó, Dukai Miklós elmondása szerint a szociális bérlakások mellett lehetőség lesz használt ingatlan vásárlására, vagy a meglévő ingatlanok felújítására, biztonságosabbá tételére is. Az 500 milliós keretösszeggel az MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Kft. rendelkezik majd, mint az államtitkár fogalmazott “mindenféle megoldás az ő kezükben van”. A Kft-nek minden család ügyében a BM-hez kell kérelmet benyújtania, a felhasznált pénzről tételesen el kell számolni, amit nem használtak fel, vissza kell fizetni.

Arra a kérdésünkre, hogy korábbi hírek szerint statikai vizsgálatok után kiderült, hogy az érintett lakóingatlanok egyike sem vált lakhatásra alkalmatlanná, leginkább takarításra és fertőtlenítésre lenne szükség, Dukai Miklós azt mondta,

a vonatkozó kormányhatározatban rögzítették azt is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak és a Heves Vármegyei Kormányhivatalnak jelentést kell készítenie az ingatlanok hosszú távú használhatóságáról, ez lesz a mérvadó, a vizsgálatok pedig már szerdán megkezdődnek.

Arra a kérdésünkre, ha a rendőrségi és a hatósági nyomozás megállapítja a bányacég felelősségét, kell-e, és ha igen, kinek kell kártérítést fizetnie,

ugyancsak nem kaptunk egyértelmű választ, az államtitkár szerint “ez más kérdés”, a további teendőkre szintén a nyomozás lezárása után lehet visszatérni.

Arra pedig sem Dukai Miklós, sem Horváth László nem számít, hogy az 500 milliós állami segítség feszültséget szítana a helyiek között, a képviselő szerint az MR Nonprofit Kft. megfelelő tapasztalattal, tudással rendelkezik az ilyen helyzetek kezeléséhez. Hozzátette: 

ebben az ügyben se politikai, se gazdasági nyerészkedésnek nincs helye.