Magyarország;Szlovákia;

A szlovák külügyminisztérium is bekérette a magyar nagykövetet, magyarázatot vár Orbán Viktor szavaira

„Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el” – reagált a pozsonyi külügyi tárca arra, hogy a magyar miniszterelnök elszakított országrésznek nevezte Szlovákiát.

A román után a szlovák külügyminisztérium is behívatta a magyar nagykövetet, miután Orbán Viktor szombaton Tusványoson Szlovákiáról mint „elszakított országrészről” beszélt – írja a Napunk.

A szlovák külügyminisztérium állásfoglalásában az áll, „Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el”.

„Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan”

– teszi hozzá a tárca, hangsúlyozva, hogy a Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekükben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt tartásával és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései azonban szerintük nem ebbe az irányba tartanak.

„A külügyminisztérium ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek »az elszakított országrészeken való munkával« kapcsolatos kijelentései miatt behívatta Magyarország nagykövetét, és magyarázatot kért tőle a magyar miniszterelnök szavaira” – zárja közleményét a szlovák külügy.

Orbán Viktor az egyik tusványosi közönségkérdésre válaszolta, gyenge teljesítménynek tartja, hogy a felvidéki magyarság nem tudja elérni a parlamenti képviseletet. A miniszterelnök hozzátette, hogy ennél többre van szükség szerinte, ha valaki a hazájáért akar dolgozni az elszakított országrészben – utóbbi kijelentésére reagált most a szlovák külügyi tárca.

Mint nemrég kiderült, Románia külügyminisztériuma is bekérette a magyar bukaresti nagykövetet, az ok pedig Orbán Viktor tusványosi beszéde lehetett. Mint korábban mi is beszámoltunk róla, a miniszterelnök arról beszélt, hogy a KKM kapott egy demarsot a bukaresti külügyminisztériumtól arról, hogy miről beszélhet és miről nem. Ezt kajánul pontról pontra felolvasta, kvázi gúnyt űzve a román diplomáciából.