Magyarország;Szlovákia;Orbán Viktor;Tusványos;Ódor Lajos;

Szlovákia magyar miniszterelnöke elfogadhatatlannak nevezte Orbán Viktor kijelentéseit

Ódor Lajos közölte: a magyar miniszterelnök tusványosi szavai nem tesznek jót a kétoldalú kapcsolatoknak, és nem segítik a szlovákiai magyar kisebbséget.

A szlovák kormányfő szerint is elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök „elszakított országrészként” beszélt Szlovákiáról – írja a Parameter.sk.

A portál szerint Ódor Lajos egy szerdai kormányülés után úgy fogalmazott:

„Szlovákia területi integritásának bármilyen megkérdőjelezése elfogadhatatlan. Nem tesz jót a kétoldalú kapcsolatoknak, és nem is segíti a szlovákiai magyar kisebbséget”.

A szlovák fél álláspontja ebben a helyzetben eddig is egyértelmű volt – közölte Ódor Lajos, hozzátéve: a szlovák diplomácia vezetése azért kérette be Balogh Csaba magyar nagykövetet, hogy tájékoztassa arról, miért elfogadhatatlanok Orbán kijelentései Szlovákia számára.

Orbán Viktor az egyik tusványosi közönségkérdésre azt válaszolta, gyenge teljesítménynek tartja, hogy a felvidéki magyarság nem tudja elérni a parlamenti képviseletet. A miniszterelnök hozzátette, hogy ennél többre van szükség szerinte, ha valaki a hazájáért akar dolgozni az elszakított országrészben – utóbbi kijelentésére reagált Ódor Lajos és a szlovák külügyi tárca.

Korábban Románia külügyminisztériuma is bekérette a tusványosi beszéd miatt a magyar bukaresti nagykövetet. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban közölte, hogy a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. Hogy konkrétan mi hangzott el, azt a tárcavezető nem részletezte a bejegyzésében, annyit írt, hogy a román helyettes külügyi államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.

Mint korábban mi is beszámoltunk róla, a miniszterelnök Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy a KKM kapott egy demarsot a bukaresti külügyminisztériumtól arról, miről beszélhet és miről nem. Ezt kajánul pontról pontra felolvasta, kvázi gúnyt űzve a román diplomáciából. A témában idő közben a román külügyminisztérium is közleményt adott ki. A tárca értelmezése szerint demarsukban „önmérsékletre szólítottak fel”, ezzel összefüggésben pedig meglepettségüknek adtak hangot amiatt, hogy Orbán Viktor beszédében bemutatta a diplomáciai csatornákon keresztül, szóban közölt szempontokat.