Matolcsy György;MNB;árfolyam;forintgyengülés;

2023-08-01 16:33:00

Mélyrepülésben a forint

A forint gyengülése a jegybank múlt heti kamatcsökkentés előtt kezdődött, ám akkor még nem tulajdonítottak nagyobb jelentőséget annak az elemzők. 

Az elmúlt másfél hétben mélyrepülésbe kezdett a forint, tíz nap alatt az euróval szemben 4,1, a dollárral szemben pedig 6,5 százalékkal gyengült az árfolyam. A forint gyengülése a jegybank múlt heti kamatcsökkentés előtt kezdődött, ám akkor még nem tulajdonítottak nagyobb jelentőséget annak az elemzők. Az elmúlt hónapokban ugyanis kamatvágások előtt gyengült a forint, majd visszaerősödött, ám a múlt keddi kamatvágás után elmaradt az erősödés.

Bő egy héttel ezelőtt az az euró ára még 374 forint volt, kedden viszont már 390 forint felett is kereskedtek az euróval, a napi csúcs 390,8 forint volt. Vagyis alig tíz nap alatt különösebb akadály nélkül vitte át az árfolyam előbb a 380 forintos, majd a 390 forintos szinteket.

Az Erste Bank elemzői szerint jól körülhatárolható oka nincs a forintgyengülésnek, esetlegesen a szeptembert követő kamatpálya körüli bizonytalanság jeleit láthatjuk az árfolyamra vetülni. Az ING Bank elemzői szerint a piaci szereplőkben nem tudatosult a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorú monetáris politikával kapcsolatos üzenete. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az MNB akkor sem gyorsítja fel kamatcsökkentési ciklusát, ha a következő hónapokban a vártnál gyorsabban csökken Magyarországon az infláció. Ez utóbbira komoly esély van.

Az MNB eddig havonta egy százalékponttal csökkentette az irányadó kamatát, így az most 15 százalék. A „menetrend szerint” augusztusban 14 százalékra, majd szeptemberben 13 százalékra csökken az irányadó kamat, amely így eléri a 13 százalékos alapkamat szintjét – feltehetőleg a két eszköz ezen a ponton olvad össze. A piacok most azt találgatják, hogy ősszel felgyorsul-e a kamatcsökkentés, ez állhat az elmúlt napok forintgyengülése mögött.

A piacon hallottunk olyan véleményeket, hogy amennyiben folytatódik a forint mélyrepülése,

hiszen az elmúlt hónapokban világosan kiderült, hogy az MNB nem érdekelt a gyenge forintban, amely veszélyt jelent az inflációra.