emléknap;diszkrimináció;roma holokauszt;roma intergráció;

„Megkövetem a magyarországi cigányságot”

A roma holokauszt nemzetközi emléknapján felszólalók arra hívták fel a figyelmet, hogy amíg a többségi társadalom tevőleges támogatás helyett elutasítja a cigányságot, nem valósulhat meg az integráció.

Magam és közösségem nevében fejet hajtok a roma áldozatok emléke előtt, a magyar nemzet tagjaként szégyenkezem minden megtámadott és kirekesztett honfitársam miatt. Megkövetem a magyarországi cigányságot – mondta Horgas Péter, a Civil Bázis vezetője a roma holokauszt (pharrajimos) nemzetközi emléknapján, a „Duna-parti cipőknél” tartott megemlékezésen.

A szerda délután rendezvényt a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom, az Egységes Diákfront, a Szociális Csomagküldő Mozgalom Alapítványa (SZOCSOMA) és a Civil Bázis szervezte.

Horgas Péter mintegy hetven-nyolcvan résztvevő előtt arra emlékeztetett és figyelmeztetett, hogy az a kizárólagos hatalomra törekvő, tekintélyelvű politikai gyakorlat és formáció, amely hatalmának fenntartása érdekében, tudatosan – vagy akár mélyen tudatlanul, barbár módszerekkel – megteremti a „mi” és az „ők” keretrendszerét, az létrehozza magát a fasizmust. A traumákat a mai napig nem lehet feldolgozni: van egy tartomány, ahol az ép emberi agy és lélek elakad. A szembenézést azonban – ilyen értelemben a felszabadulást és felszabadítást

– gátolják a „fasizmus mai mutációi, a szörnyeteg alakváltozásai”.

A többi emlékbeszéd sem nélkülözte az aktuálpolitikai üzeneteket, volt, aki Orbán Viktor miniszterelnök cigányellenesnek tartott kijelentéseit idézte. (A kormányfő 2018-ban például Miskolcon jól beazonosíthatóan a romákra utalt: „Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak. Látták, mi lett belőle.”) A felszólalók tiltakoztak a romákat napjainkban is sújtó diszkrimináció, kirekesztés ellen, és arra hívták fel a figyelmet,

hogy amíg a többségi társadalom tevőleges támogatás helyett elutasítja a cigányságot, nem valósulhat meg az integráció.

A Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és Az Élet Menete Alapítvány szerdán délelőtt az alapítvány klubhelyiségében tartott megemlékezést. A délutáni órákban a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzat, valamint – többek között – a fővárosi roma önkormányzat a roma holokauszt IX. kerületi emlékművénél, a Nehru parton szervezett rendezvényt. Megemlékezés helyszíne volt a Páva utcai emlékközpont is, ahol a program szerint Zima András, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Sztojka Attila fideszes képviselő, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos mondott beszédet.

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra egyetlen éjszaka alatt több ezer romát gyilkoltak meg az auschwitz-birkenaui haláltáborban. Az áldozatok között nők és gyermekek is voltak. A Cigány Világszövetség 1972-ben, párizsi kongresszusán döntött arról, hogy augusztus 2-a legyen a roma holokauszt nemzetközi emléknapja.