oktatás;lemondás;Vác;tankerület;

Lemondott a váci tankerületi központ vezetője

Augusztus 31-től nem Verebélyi Gábor Ákos látja el a tisztséget. Korábban már kiderült, hogy a rendőrség nyomoz egy tankerületi vezetőt érintő ügyben sikkasztás és hivatali vesztegetés miatt. Az érintettet azonban hivatalosan még senki sem nevezte meg.

– Verebélyi Gábor Ákos, a Váci Tankerületi Központ vezetője 2023. augusztus 31. napjával lemondott szakmai felsővezetői, tankerületi igazgatói tisztségéről – erősítette meg a Magyar Narancs értesülését a Klebelsberg Központ.

A lap még februárban számolt be arról, hogy a rendőrség nyomoz egy tankerületi vezetőt érintő ügyben, akkori információt pedig a Pest Vármegyei Főügyészség, valamint Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette.

Az esetről elsőként a Vác és Környéke nevű portál írt: a lap szerint sikkasztás és hivatali vesztegetés miatt nyomoz a rendőrség. A portál úgy tudja, az érintett vállalkozóktól saját magának kért ingyen munkavégzést, egyéb ajándékokat azért cserébe, hogy tovább dolgozhassanak vagy beszállíthassanak a felügyelete alá tartozó intézményekbe.

Egy esetben 700 kilogramm gyümölcsöt kért egy tankerülettel szerződésben álló vállalkozótól, hogy később is sikeresen pályázhasson az iskolagyümölcs-programban történő beszállításra. Egy másik esetben pedig egy karbantartó vállalkozástól azt kérte, hogy a megbízásokért cserébe „csináljanak meg ezt-azt a családi házán”.

A vállalkozó meg is kezdte a munkát, majd abbahagyta, a cég megbízása pedig 2022 áprilisában megszűnt.

A váci lap beágyazottságából kiindulva a Váci Tankerületi Központ vezetőjére lehetett asszociálni, aki akkor a Magyar Narancsnak annyit válaszolt, hogy nem keresték a rendőrség részéről, és bővebb információért forduljanak a hatósághoz. Most is csak azt közölte, hogy csütörtökön egész nap elfoglalt, péntektől pedig szabadságra megy, így legközelebb hétfőn lehet vele beszélni.

Korábban egyébként a momentumos Tóth Endre a Facebook-oldalán azt írta, hogy Verebélyi Gábor Ákos 1 560 000 jutalmat kapott 2021 végén.