elnökválasztás;Egyesült Államok;2020;vádemelés;Donald Trump;

Az eddigi legnagyobb ügyben, demokráciaellenes összeesküvés miatt indult büntetőeljárás Donald Trump ellen

A vádirat a Capitolium elleni január 6-i támadással is részletesen foglalkozik, de az események körülményeit feltáró képviselőházi bizottság javaslatával ellentétben nem vádolja Donald Trumpot lázadás szításával.

Bizalmatlanságot ébresztett a választás kimenetélét illetően, majd arra alapozva próbálta „gyengíteni, akadályozni és meghiúsítani” a szövetségi kormányzatot alapvető feladata elvégzésében, a választási végeredmény hitelesítésében – ilyen súlyos, történelmi vádakat tartalmaz a jövő évi republikánus elnökjelöltségért folytatott verseny éllovasának tekintett Donald Trump elleni legfrissebb beadvány.

A vádirat aligha meglepetés: a volt elnök a 2020-as választás elvesztését követően nyíltan, ország-világ előtt kísérelt meg tisztességtelen eszközökkel a hatalomban maradni. Mégis lényeges, hogy a hatóságok az összegyűjtött bizonyítékok által az igazságszolgáltatás előtt kívánják felelősségre vonni az elnököt.

Jack Smith különleges ügyész kedd este közzétett 45 oldalas beadványában négy bűncselekménnyel, köztük bűnszövetkezetben elkövetett csalással vádolja Trumpot. A dokumentum alaposan feltárja, hogy a 2020. november 3-i szavazást követően a volt elnök hogyan esküdött össze a demokrácia ellen – a vádiratban nem megnevezett, de a sajtóban egy kivétellel azonosított – hat tettestársával.

A milliárdos egyrészt tudatosan terjesztett olyan választási csalásokról szóló „átfogó és destabilizáló hazugságokat”, amelyekről a saját maga által kinevezett tisztségviselők, az újraválasztásában érdekelt politikai szövetségesei, valamint a független bíróságok is megállapították, hogy nem felelnek meg a valóságnak. Erőfeszítéseivel széles körben bizalmatlanságot ébresztett a szavazás tisztaságát illetően. Erre alapozva hét különböző államban nyomást gyakorolt ottani törvényhozókra és tisztségviselőkre, hogy semmisítsék meg a helyi eredményeket és Trump-pártiakra cseréljék le a törvényesen megválasztott Biden-párti elektorokat.

Miután az említett kísérletek kudarcba fulladtak, a volt elnök Mike Pence alelnököt győzködte arról, hogy – a választási eljárásban betöltött ceremoniális szerepével visszaélve – utasítsa el a Biden győzelmét igazoló elektori voksok hitelesítését és másítsa meg a végeredményt. Pence viszont nem akart kötélnek állni.

„Túl őszinte vagy” – az alelnök akkori feljegyzése szerint vonakodása miatt ezt vetette a szemére Trump egy 2021. januári telefonbeszélgetésük során.

A vádirat a Capitolium elleni január 6-i támadással is részletesen foglalkozik, de az események körülményeit feltáró képviselőházi bizottság javaslatával ellentétben nem vádolja Donald Trumpot lázadás szításával. A beadvány azt állítja, hogy a volt elnök összecsődítette a választási csalásról szóló hazugságaival felbőszített híveit, kihasználta az erőszakot, tovább hergelte a törvényhozásba behatoló csőcseléket Mike Pence ellen, akire a káosz közepette folyamatosan nyomást gyakorolt.

Ez a mostani már a harmadik büntetőeljárás Trump ellen, akit az egy pornószínésznőnek 2016-ban fizetett hallgatási pénzzel kapcsolatos pénzügyi csalással, és a hivatali ideje lejárta után jogosulatlanul magánál tartott titkos iratok ügyével ellentétben ezúttal olyan bűncselekménnyel vádolnak, amelyet hivatali ideje alatt követett el.

Jack Smith különleges ügyész keddi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a volt elnököt is megilleti az ártatlanság vélelme. Azt is jelezte, hogy gyorsított eljárásban szeretné lefolytatni a pert, de jogi szakértők szerint az akár a jövő évi választások utánig is elhúzódhat.

Trump, akit Washingtonban várhatóan ma rabosítanak, a tőle megszokott módon és stílusban reagált a büntetőeljárásra. Kampánya közleményben állította, hogy ő és támogatói olyan üldöztetésnek vannak kitéve, ami „a ’30-as évekbeli Náci Németországot, a Szovjetuniót és más diktatórikus rezsimeket” idézi.

A vádak súlyossága ellenére a Republikánus Párt prominensei ismételten a volt elnök pártját fogták. 

Kevin McCarthy házelnök azt állította, hogy az igazságügyi minisztérium a vádemeléssel el akarja terelni a figyelmet a Joe Biden családja elleni kongresszusi vizsgálatról. Trump elnökjelöltségre pályázó riválisai is a hatóságokat bírálták. A sorból kilógott Mike Pence, aki megjegyezte: nem szabadna, hogy bárki elnökké váljon, aki az alkotmány elé helyezi magát.

A nyári vakációját delaware-i nyaralójában töltő Joe Biden amerikain elnök lapzártánkig nem reagált az elődje elleni legújabb büntetőeljárásra. A vádemelés kedd esti bejelentésekor az elnök feleségével vacsorázott, utána megnézték a moziban az Oppeinheimert, majd romantikus sétával zárták a napot a holdfényes éjszakában.