egészségügy;járóbeteg-szakellátás;

Érkezhet az online időpontfoglalás a járóbeteg-szakellátásban

A változtatás jövő márciustól lépne életbe. 

Egy készülő kormányrendelet értelmében bevezetnék a digitális időpontfoglalási rendszert a járóbeteg-szakellátásban - derül ki egy, a kormány oldalán péntek reggel közzétett belügyminisztériumi rendelettervezetből.

Az EESZT rendszerben lennének a betegfogadási időpontok, amelyeket a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató, a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos, beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa jegyezheti elő. A digitális időpontfoglalási rendszer működtetése 2024. március 1-jétől azon közfinanszírozott járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók esetén kötelező, melyek a járóbeteg-szakellátást legalább heti 300 vagy több óraszámmal, és legalább 5 szakmában működtetik. Ezáltal a néhány szakmás kisebb, illetve a több óraszámú, de 1-2 szakmában működő intézményekben nem lesz kötelező ezen rendszer működtetése - olvasható az előterjesztésben. 

Természetesen a dátumok folyamatosan frissülnének. Emellett nem tagadhatná meg az ellátást az adott intézmény, amennyiben az EESZT útján történik meg a foglalás. 

A Belügyminisztérium augusztus 12-ig várja a társadalmi egyeztetés keretében az észrevételeket.