költségvetés;államháztartási hiány;kiigazítás;

2023-08-08 13:00:00

Elérte a 2940 milliárd forintot júliusban a költségvetési hiány, ez az éves hiánycél 86 százaléka

A tavalyi 255 milliárdos többlettel szemben idén júliusban 44 milliárdos hiánnyal zárt a költségvetés.

Júliusban 44,3 milliárd forint volt az államháztartás egyhavi hiánya, így a héthavi deficit elérte a 2940 milliárd forintot, ami az egész évre engedélyezett 3400 milliárd 86 százaléka – derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) adataiból. A 43 milliárd forintos hiány arra utal, hogy lassult a deficit növekedése, de sokkal rosszabb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt: tavaly júliusban 255 milliárd forintos többlet keletkezett a költségvetésben – vagyis csökkent az éves hiány. Az idén még nem volt egyetlen hónap sem, amikor többlettel zárt a költségvetés, holott a január, február és július a nagy adóbefizetési löketek miatt általában többlettel szokott zárni.

Ám épp a bevételi oldalon van bajban a költségvetés, ugyanis a gazdasági növekedés, de kiváltképp magas infláció miatti fogyasztáscsökkenés miatt drasztikusan visszaestek az adóbevételek: miközben az infláció 20-25 százalékos volt, júniusban az áfabevételek mindössze 1,2 százalékkal, a személyi jövedelem-adóbevételek pedig 6,9 százalékkal haladták meg a tavalyi szinte.

A másik ok a rezsivédelem, amely 1078 milliárdba került az első hét hónapban, szemben a tavalyi 7,5 milliárddal.

Jelenleg az éves hiánycél 86 százalékánál tart a hiány – nincs olyan a kormánytól független elemző, aki szerint tartható lenne az idei deficit. Épp ezért az év hátralévő részében arra számítanak, hogy a kormány egyrészt emeli a hiánycélját – amely viszont azt indikálja, hogy jövőre kell erőteljesebben a deficitet csökkenteni, másrészt még további kiadáscsökkentő intézkedésekre számítanak. A kormány még megpróbál optimista lenni, úgy vonultak nyári szabadságra, hogy nem idegesítik a lakosságot az esetleges költségvetési kiigazító intézkedésekkel. Varga Mihály pénzügyminiszter egy interjúban azt mondata, hogy a kormány tekinti át a költségvetési folyamatokat, egyelőre nem lát okot az intézkedésre, de ha szükséges, akkor intézkedéseket fog hozni – nyilatkozta két hete a Reutersnek.