Orbán-kormány;Magyarország;családtámogatási rendszer;

A tehetőseké a csok, a kormánypárti szavazók több mint fele, az ellenzékiek túlnyomó része nem ért egyet a városi megszüntetésével

A falusi bővítése már mindenkinek tetszik.

Alaposan átrendezi a használtlakás-piacot a családi otthonteremtési támogatások év végi módosítása. Az év hátralevő részében különösen a városi környezetben, az ingatlanközvetítők és a hiteleket nyújtó bankok élénkülésre számítanak, miután az 5000 fő feletti településeken jövőre már nem lehet élni ezzel a támogatási formával, illetve a hozzá kapcsolódó kedvezmnényes kamatozású hitellel. A falusi környezetben viszont éppen kivárás tapasztalható, miután jövőre a csok felvételére jogosultak legalább 50 százalékkal magasabb összeget kaphatnak támogatásként.

A kormány júniusban jelentette be többek között a csokot is érintő változtatásokat, ami azóta is foglalkoztatja az embereket. Az IDEA intézet felmérése szerint a családtámogatás eme formája széles körben, az ország háromnegyede által ismert, és  a válaszok alapján e körben a változtatásról szinte mindenki tudott és véleménye is volt róla. A júniusban bejelentett intézkedések közül rendkívül népszerűtlennek számít a csok igénybevételének korlátozása az 5000 főnél kisebb településekre, ezzel még a kormánypárti szavazók is csak közepes mértékben tudnak egyetérteni. Ezzel szemben a közepesnél egyértelműen sokkal nagyobb a támogatottsága a keretösszegek különböző emelésének, amelyekkel még a kormánypártokon kívül az egyéb, akár ellenzéki pártok szavazói is egyetértenek valamilyen szinten.

Az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében reprezentatív eredmények azt mutatják, hogy bár szinte mindenki ismeri a csokot, de kevesen és főleg a jobb körülmények között élők vették igénybe eddig. Az IDEA nemcsak a közvetlen, hanem a közvetett érintettséget is vizsgálta, hiszen a csok által támogatott beruházások önrészének finanszírozása sokszor a teljes családi, esetleg a baráti, közelebbi ismerősi kör számára is terhet jelenthet valamilyen formában.

A felmérés szerint a felnőtt népesség tagjainak 4 százaléka vette igénybe a csokot, összességében azonban a felnőttek ötöde valamilyen formában érintett: azaz vagy saját maga, vagy a családtagjai közül valaki részesült a csok kedvezményben. Azon kérdés alapján, hogy ismerősei, barátai, családtagjai között vannak-e olyanok, akik a 2023 közepéig igénybe vették a Családi Otthonteremtési Kedvezmény támogatást, a felnőttek közel feléről mondható  el, hogy érintett a kérdésben - írja a IDEA intézet.

A válaszokból az is kitűnik, hogy a csok igénybevétele sokkal inkább jellemző a társadalom átlagnál jobb körülmények között élő tagjaira, mint az anyagi gondokkal küzdőkre, vagy a kifejezetten nélkülözőkre. Családi érintettség a 30-40 éves, szélesebb értelemben vett közvetett, vagy közvetlen érintettség a 30-50 éves korosztály tagjaira jellemző elsősorban, valamint a diplomásokra és azokra, akik beosztással ugyan, de jól kijönnek havi jövedelmükből, vagy pedig egyáltalán nincsenek anyagi gondjaik.

Ez utóbbi, tehát a szubjektív jövedelem szempontból alapvetően eltérő a pártok támogatóinak összetétele, amit jól mutat, hogy a kormánypártok szavazóinak egyharmada valamilyen módon, de családilag érintett a csok igénybevételében, miközben az ellenzéki pártok szavazói között csak fele ekkora mértékű a családi érintettség. A szavazói viselkedésükben bizonytalanoknak pedig csak alig egytizedéről mondható el, hogy ő maga, vagy családjából valaki igénybe vette már a csokot.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. június 28 – 2023. július 18 között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az alkalmazott 1800 fős minta hibahatára, abban az esetben, ha egy kérdésre mindenki válaszol, ±2-3 százalék.

KSH: tavaly kevesebb csok fogyott

2016 és 2022 között a hitelintézetek által folyósított családi otthonteremtési támogatások száma közel 230 ezer, összege 560 milliárd forint volt. 2022-ben 3,6 százalékkal kevesebb csok-támogatást folyósítottak 1 százalékkal nagyobb összegben, a kedvezményt kétharmad részben használt lakás vásárlásához igényelték, azonban a mgasabb támogatás miatt a folyósított összeg 43 százaléka új lakások építésére, vásárlására ment. A II. félévben a folyósított támogatások száma 13, összege 5,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.