Orbán-kormány;megszorítások;Magyar Közlöny;Családi Otthonteremtési Kedvezmény;babaváró hitel;

Megjelentek a Magyar Közlönyben a szűkített csok és a babaváró támogatás új szabályai

Friss, ropogós megszorítások egyenesen az Orbán-kormánytól.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a terjedelmes kormányrendelet, amely teljesen átírja a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), egy másik pedig a babaváró támogatás szabályait, jelentős mértékben szűkítve a jogosultak körét.

A legfontosabb változások azok, amelyeket a korábbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már bejelentést tett. Ezek szerint a városokban a csokot úgy ahogy van, megszüntetik. Elviekben későbbre ígértek új családtámogatási formát, a következő kormánynfón azonban Gulyás Gergely már azt mondta, hogy nincs és őszig biztosan nem is lesz ilyen, vagyis miután többi között a csok révén egekbe szöktek a lakásárak, az Orbán-kormány fogta magát és magára hagyta a családokat.

Ez a támogatási forma tehát a jövőben csak a kisebb településeken lesz elérhető. Hogy pontosan melyek ezek, arra a kormányrendelet egyenként kitér. Összesen 2631 települést soroltak fel, ahol meg is emelték a csok összegét: 2024-től használt lakás vásárlására és bővítésére, illetve korszerűsítésére 1 gyerek esetén 1 millió forint, 2 gyerek esetén 4 millió, 3 vagy több gyerek esetén 15 millió forint jár.

Új, egylakásos lakóépület vásárlása vagy építésekor egy gyereknél 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, háromnál vagy többnél 10 millió forint igényelhető, itt tehát nem növekszik az összeg. Amennyiben meglévő használt lakást szeretne az igénylő bővíteni, vagy korszerűsíteni, úgy egy gyermek esetén 500-600 ezer forint, két gyermek esetén 2 millió, három vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint lesz igényelhető. Ez ugyancsak növekedést jelent a korábbiakhoz képest.

Az otthonteremtési kamattámogatás két gyermek esetén 10, három vagy több esetén 15 millió forint lesz.

A babaváró támogatás szabályai ugyancsak a korábban bejelentetteknek megfelelően úgy változnak, hogy 2024-től kizárják belőle azokat a házaspárokat, ahol annak nő tagja 30 évesnél idősebb. A korábbi 10 helyett azonban 11 millió forintot lehet felvenni, amennyiben ennél fiatalabb. Lesz továbbá egy átmeneti időszak: 2024 januárja és 2025. január 1-je között a 30–40 év közötti nők is jogosultak lesznek, amennyiben igazolják a 12. hetet betöltött várandósságukat.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy az új módosításokkal az Orbán-kormány akár az igénylők kétharmadát kizárhatja a babaváró hitelből.