hulladék;Terézváros;Soproni Tamás;

Kitört a terézvárosi szemétháború, a polgármester szerint politikai riválisa hecceli a lakókat

Egy hulladéktároló áthelyezése keltett indulatokat a VI. kerületben. A helyiek szerint ablakuk alá helyezik a problémákat, Soproni Tamás azonban úgy látja, nem igazak a lépés ellen felhozott kifogások. 

„Nagyon sajnálom azokat a lakókat, akiket sikerült belehergelni ebbe az egészbe, mivel valójában pont egy 30 éves problémát oldunk meg, ők pedig fél év múlva nem is fognak emlékezni arra, hogy hol találhatóak ezek a szemeteskukák” – mondta a Népszava érdeklődésére Terézváros momentumos polgármestere.

Soproni Tamást azután kerestük meg kérdéseinkkel, hogy tiltakozás készülődik amiatt, hogy az önkormányzat szeretne áthelyezni egy szeméttárolót a Podmaniczky utcából. A hely eddig is a kerület egyik neuralgikus pontja volt, ugyanis hatalmas halmokban állt a szemét, amely vonzotta a csótányokat, a patkányokat, s gyakori volt az illegális hulladéklerakás. Hosszú évekig tartott mire sikerült egy új helyszínt találni: megegyezés született a Magyar Államvasutak (MÁV) és a kerület vezetése között, hogy a Nyugati pályaudvar egyik külső részén bérelnek egy területet, amelyet elzárnak, így csak a szemétszállítást végző cég munkatársai férhetnek hozzá. Így elviekben megszűnnének az áldatlan állapotok. Ez a hely a Bajza utca és a Bulcsú utcát összekötő gyalogos aluljáró mellett lenne.

Azonban szerkesztőségünkhöz eljutott egy levél, amelyből az derül ki, hogy az itt lakók hevesen ellenzik mindezt, mivel szerintük csupán a probléma áthelyezéséről van szó. Kifogásolták azt, hogy hiába gyűjtöttek aláírást, azt Soproni Tamás figyelmen kívül hagyta, s a témában összehívott fórumon nem jelent meg a kerület első embere. Követeléseik nyomatékosítása végett augusztus 10-én, este hat órakor tüntetést tartanak a szeméttároló tervezett helyszínén. „Ha ezt a lehetőséget most kihagyja, akkor később az önkormányzatnak lesz mire hivatkoznia, hogy a tiltakozás csak néhány ember akadékoskodása” – olvasható a felhívásban.

Soproni Tamás lapunknak azt mondta, a történtek mögött egy helyi önkormányzati képviselő, Bálint György áll, aki azóta „gyűlöli” őt, hogy megakadályozta. az elítélt Hatvani Csabával közösen 14 millió forinttal rövidítsék meg az önkormányzatot, és minden eszközt megragad, hogy a lakókat a jelenlegi vezetés ellen fordítsa. A polgármester szerint nem igaz, hogy importálnák a problémákat, hiszen nem az utcán lenne a szemét, az ürítés pedig délután történne. 

– Arra nem vagyok hajlandó, hogy kiszolgáljam Bálint Györgyöt a politikai hangulatkeltésben, de szívesen tartunk fórumot a lakóknak a tervek bemutatására

– indokolta ezután, hogy miért nem megy el a csütörtöki tüntetésre.

Hangsúlyozta, nem a kukák okozták eredetileg sem a problémát, hanem az illegális szemétlerakás. Egyúttal megígérte, hogy amennyiben fél év múlva ugyanilyen helyzet alakulna ki, mint amelyet most megszüntetni kívánnak, akkor elviszik onnan a kukatárolót, noha erre nem lát esélyt. – Sajnos ez egy rosszindulatú támadás, amely nem csak a lakókról szól. Együttérzek és megértem azokat is, akiket ebbe belehecceltek, de az új tároló semmiféle olyan problémát nem fog okozni, mint amik kifogásként felmerültek – összegzett Soproni Tamás.