NATO;Ukrajna;Egyesült Államok;Honvédelmi Minisztérium;Abrams tankok;

Itt a fotó, amerikai Abrams tankokat szállítottak Budapesten keresztül

A tankokat Romániába vitték gyakorlatra az ott állomásozó amerikai erőkhöz. 

Az Egyesült Államok szárazföldi erői gyakorlatokat hajtanak végre, amelynek keretében nehéz fegyverzetet, a többi között harckocsikat telepítenek át Európán belül. A szállítmányok diplomáciai engedéllyel rendelkeznek – részletezte a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy hová és milyen célból szállították Magyarországon keresztül azt a 14 darab Abrams M1 típusú tankot, amelyet munkatársunk a Ferencvárosi pályaudvaron fotózott le szombaton. Az ugyanakkor a képek alapján is tudható, hogy a nehézpáncélosok az amerikai hadsereg kötelékébe és a NATO koalíciós erőihez tartoznak.

Forrásaink szerint a tankokat Romániába szállították az ott állomásozó amerikai erőkhöz, nagy valószínűséggel gyakorlatra. Mint ismeretes, a Krím-félsziget elleni orosz invázió óta a NATO jelentős mértékben megerősítette a szárazföldi erejét az Ukrajnával határos országokban, így Romániában is. Noha nem gyakori Budapesten a nehézpáncélosokkal megrakott tehervonat látványa, korántsem egyedi esetről van szó, többször is átutazik az országon hasonló, jellemzően Hollandiából induló szerelvény. A HM-től megkérdeztük azt is, hogy évente hány ilyen szerelvény halad át Magyarországon, ám erre sem kaptunk választ.

Az M1 Abrams tankok nincsenek jelen az ukrán hadszíntéren, de ez változhat. Mint ismert, az év elején Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok 31 darabot adna a világ jelenleg legfejlettebb páncélosának tartott Abramsból az ukrán haderőnek. Eredetileg a legkorszerűbb M1A2-es variánsból kapott volna Ukrajna, ám mint kiderült, több év kellett volna ezek legyártásához, ezért márciusban úgy döntött a Pentagon: azért, hogy felgyorsítsák a fegyverek frontra érkezését, a már rendelkezésére álló, előző generációs M1A1-es típust küldik. Ezek először Németországba kerülnek majd, ott tanulják meg azok használatát az ukrán katonák, onnan szállítják át az ukrán frontra a harci járműveket, várhatóan 2023 őszére.