Fidesz;közpénz;polgármester;Győr;autóbérlés;luxusautók;Dézsi Csaba András;

2023-08-17 10:27:00

Csaknem havi egymillió forint közpénzből bérli Győr a város fideszes polgármesterének luxusautóját

Dézsi Csaba András a magánhasználatért minden hónapban alig 29 ezer forintot fizet, így vígan roboghatott júliusban Audi 8-asával a budapesti Rammstein-koncertre.

Győr önkormányzata, illetve polgármesteri hivatala összesen 3,6 millió forintot fordít havonta hat Audi bérlésére – számolt be az ugytudjuk.hu arról, hogy bár korábbi közérdekű adatigénylésükre máig nem kaptak, választ, érdeklődéseik nyomán a megyei jogú város honlapjára csak „felkerült az eddig féltve őrzött, szolgálati gépjárművekre vonatkozó belső szabályzat”, és a közpénzből fenntartott autók listája.

Mint a dokumentumokból kiderült, a magyar Audi-gyár városában stílszerűen az önkormányzat három Audi A6-ost, polgármesteri hivatala pedig egy A6-ost, egy A8-ast és egy Q3-ast bérel, s a többmilliós keretből csak Dézsi Csaba András polgármesteri luxusautója, az A8-as bérlése 930 ezer forintot visz el havonta.

A szolgálati autók kérdése azután került reflektorfénybe, hogy – amint arról lapunk is megemlékezett – a júliusban Budapesten két napon át koncertező német metálbanda, a Rammstein zenéjét kedvelő polgármester szolgálati Audi A8-asával hajtott megcsodálni az egyik előadást. Akkor nem derült még ki, hogy Dézsi Csaba Andrásnak mennyibe is kerül pontosan, hogy hivatali szolgálati autóját magáncélokra is használja, a város jegyzője csak annyit árult el, hogy főnöke fizet azért. 

Megjegyezték, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat lapja, a GyőrPlusz is megjelentetett egy cikket minderről, csak számadatok nélkül. Abból azért az is kiderült, hogy a város vezetői, a polgármester és alpolgármesterei mellett a jegyzőnek, az aljegyzőnek, a polgármesteri biztosoknak is jár szolgálati autó azon felül, hogy az önkormányzat birtokában még számos gépjármű is van, autók mellett kisbuszok és egy teherautó is. 

Az ugytudjuk.hu a főbb önkormányzati cégektől is kért adatokat szolgálati autókról érdeklődve, egyelőre még azokra sem kaptak választ. A luxusautók ügyének kipattanása egyébként annak fényében még érdekesebb, hogy a szexbotrányába végül belebukott volt polgármester, a Fideszből is kilépett Borkai Zsolt a Népszavának adott minapi interjújában élesen bírálta utódját, továbbá ismét megerősítette szándékát, hogy volt pártja ellenében is elindul a 2024-es önkormányzati választáson a városvezetői pozícióért.