egészségügy;bértámogatás;

2023-08-17 11:49:00

Heteken belül megkaphatják a háziorvosok az asszisztenseik béremelésére szolgáló kormányzati támogatást, csak nem úgy, ahogy ők kérték

Bértámogatás helyett, praxistámogatást kapnak az alapellátók. 

Praxistámogatásként juttatná el az alapellátó praxisokhoz a kormányzat a júliusi 18 százalékos szakdolgozó béremelésre szánt költségvetési összeget – derült ki a Belügyminisztérium honlapján olvasható jogszabálytervezetből. Az orvosok mellett dolgozó ápolók, orvosasszisztensek béremelésének fedezetét a praxisoknak visszamenőlegesen (várhatóan három hónapot egy összegben) utalhatja szeptemberben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Mint arról korábban írtunk: a háziorvosok aláírásokat gyűjtenek miután vállalkozásaik az augusztusi elszámolásokkal még nem kapták meg a szakdolgozói béremelésre a fedezetet. A mintegy 7-8 ezer szakembert érintő ügyről Takács Péter államtitkár augusztus negyedikén Facebook bejegyzésében azt írta: „a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek sem maradnak ki júliustól járó, 18 százalékos béremelésből. Öt-hat munkanapon belül lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig ez után tudja megcsinálni a számfejtést.” Ez jelent meg most, augusztus 16-án.

Békássy Szabolcs, az alapellátók kollegiális vezetője egy múlt heti körlevelében pedig arról tájékoztatta az érintetteket, hogy „egy most tárcaegyeztetésen lévő jogszabálytervezet” „szabadon felhasználható” praxistámogatásként juttatná el a kormányzat ezt az összeget a vállalkozásoknak. Ezt azonban elutasítja a praxist vezető orvosok egy része, mondván ezzel akkorára nőne a praxisuk bevétele, hogy azután már önkormányzati adót kellene fizetniük.

A MedicalOnline szerint az aláírás gyűjtést elindító Keczéry Attila háziorvos hétfőn arra kérte az alapellátásban dolgozó asszisztenseket, nővéreket, hogy ők is csatlakozzanak a petíciót aláíró már csaknem kétezer orvoshoz.