Ausztria;vád;hamis tanúzás;ÖVP;Sebastian Kurz;

2023-08-21 10:29:00

A csodagyerek bukása: egy hét alatt ítélet születhet a hamis tanúzással vádolt Sebastian Kurz volt osztrák kancellár perében

 A kihallgatás hat és fél órát tartott. 

Az osztrák korrupciósellenes ügyészség pénteken közölte, hogy bíróságra viszi Sebastian Kurz hamis tanúzással kapcsolatos ügyét. A bécsi parlament úgynevezett Ibiza-bizottsága még 2020 júniusában hallgatta ki az akkor még hivatalban lévő kancellárt. A képviselőkből alakult testület eredetileg azt vizsgálta, hogy a 2017-2019 közötti néppárti-szabadságpárti koalíciós kormány kisebbik tagja, amelynek még a hatalomra kerülése előtti időkből Ibizán készült titkos videó leplezte le megvesztegethetőségét, mennyire volt korrupt, amikor fontos miniszteri tárcákhoz jutott.

A bizottság figyelme egyre inkább a Osztrák Néppárt (ÖVP) felé fordult, azt gyanítva, a csodagyerekként is aposztrofált  pártja nem csak benne van a hatalmi visszaélésekben, legfelső szintű állami és más tisztségek csereberéjében, haveroknak állások osztogatásában, hanem még jobban trükközik, mint koalíciós partnere, a szélsőjobboldali Szabadságpárt. A gyanút egy mobiltelefon alapozta meg, amelyen a nyomozók 300 ezer írott beszélgetést, chatet azonosítottak és értékeltek. A készülék tulajdonosa Thomas Schmid, az osztrák állami vagyonügynökség (ÖBAG) akkori vezérigazgatója volt, korábban a pénzügyminisztérium teljhatalmú államtitkára, s ami ennél is fontosabb: a kancellár bizalmas barátja. A tiroli férfinak be kellett szolgáltatnia a mobilját a nyomozóknak, és azt hihette, valamennyi beszélgetését sikerült törülnie a készülékéről.

Nagyot tévedett, a technikusok az információkat visszanyerték, a nyomozók pedig megtudták, hogy éppenséggel ő az ÖVP kavarásainak központi figurája, aki egyszerre egyengette a saját és „kedvenc” kancellárjának karrierjét. Kulcsszerepe volt Sebestian Kurz előtti néppárti vezető megbuktatásában, tehát abban, hogy tisztává vált a hatalom felé vezető út. Ő finanszírozta pénzügyminisztériumból a pártvezére népszerűségét bizonyító, meghamisított közvéleménykutatásokat, s megjelentetésüket az Österreich című bulvárlapban.

Amikor 2020 nyarán Sebastian Kurzot a parlamenti bizottság kihallgatta, már mindkét fél tudta, a kancellár hálás volt hívének, Thomas Schmidnek, aki azt kérte tőle szolgálataiért, nevezze ki a nemzeti vagyonkezelő holding, az ÖBAG élére, s állítson mellé egy - a munkáját legalizáló- felügyelőbizottságot is, amelynek összetételéről ő határoz. Megtalálták a Schmid kérését tartalmazó levelet és rá Kurz válaszát. Ez utóbbi rövid volt és velős: „Mindent megkapsz, amit csak kérsz!”

A kancellár kihallgatása hat és fél órát tartott. A bíró kérdésére, milyen szerepe volt Schmid kinevezésében, Kurz  diplomatikusnak szánt választ adott. Azt mondta, hivatalánál fogva természetesen tudott a dologról, de nem folyt bele, már csak azért sem, mert a káderkinevezés a mindenkori pénzügyminiszter feladata.

A parlamenti bizottság 108 oldalas vádirata még egy harmadik hamis tanúzást is megállapít, ez már egy másik korrupciós ügyre vonatkozik, az ÖVP egykori alelnökének, Bettina Glatz-Kremsner a kinevezésére a CASAG nevű szerencsejátékcég élére, amelynek jóváhagyásáért cserébe az FPÖ saját emberét nyomta be igazgatónak. Kurz persze ez esetben sem tudott semmiről: a kancellár és egykori kabinetfőnöke mellett Glatz-Kremsner a per harmadik vádlottja. Kurz ártatlansága mellett 2020-ban 30 tanú állt ki, csupa jóbarát, miniszterek és párttársak, a WKStA azonban nem adott hitelt szavuknak, merő lojalitásból fakadó kijelentéseknek minősítve azokat.

Az októberi tárgyalást Michael Radasztics vezeti, aki január óta a bécsi büntetőbíróság gazdasági részlegének vezetője. Bátorságnak nincs híján, nyomozott már csaló pénzügyminiszter, botrányos katonai repülőgépvásárlás ügyében, bár sikereiről nem szól a fáma. Hírek szerint, 21 tanút kíván felvonultatni, ha a hamis tanúzás bizonyítást nyer, akár három év börtön is kiróható érte. A bizonyítása önmagában nem elég, azt is alá kell támasztani, hogy ez előre megfontolt szándékból történt. Adott esetben abból, hogy a kancellár önmagát és pártját is óvni akarta az alantas ügyeskedés, csalás vádjától.

Sebastian Kurz, aki 2021 decemberében kényszerült lemondani a kancellári tisztségről. Azóta üzletember lett, három éve ragaszkodik ártatlanságához, s magabiztosan hangoztatja, végre eljön a bizonyítás ideje, győz az igazság. Senki sem gondolja, hogy rács mögé kerül, legfeljebb pénzbüntetést rónak ki rá. A nyolcvanas években már hamis tanúzást bizonyítottak egy sokkal jelentősebb ügyben egy volt kancellárra, a szocialista Fred Sinowatzra, neki akko360 ezer schillinget kellett kifizetnie.