beruházás;szerződés;NAV;Bosnyák tér;Fővárosi Törvényszék;Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.;Tiborcz István;

2023-08-22 13:05:00

Hadházy: Az MNV nem titkolhatja tovább Tiborcz üzlettársának 244 milliárdos szerződését a Bosnyák téren ásott hatalmas gödörről

A Fővárosi Törvényszék hétfőn Hadházy Ákosnak ellenzéki politikusnak adott igazat, így ki kell adni a szinte felfoghatatlan összegű ügylet szerződését, amellyel Tiborcz István üzlettársát gazdagították.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nem titkolhatja tovább Tiborcz István üzlettársának gigantikus, 244 milliárd forintos szerződését a Bosnyák téren ásott hatalmas gödörről – írja keddi Facebook-posztjában Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, akinek javára döntött hétfőn a Fővárosi Törvényszék. Így ki kell adni az adásvételről szóló dokumentumot, amelyről a kormány titokban döntött és amelynek kiadását azzal tagadta meg eddig az MNV Vagyonkezelő, hogy „a nemzetbiztonságot veszélyeztetné, ha megtudnánk a részleteket”.

Az ellenzéki politikus a helyzet komolyságához és az szóban forgó összeg felfoghatatlanságához mérten viccesnek és szórakoztatónak tartja a történetet, egyrészt, mert Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már elmondta, hogy a NAV-ot szeretnék oda költöztetni, ha elkészül, másrészt az MNV az említett kifogásokat arra alapozta, hogy a közpénzről, a magyar adófizetők pénzének elköltéséről a kormány „titkos határozatban” döntött, másrészt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága „mentesítette őket a nyilvános közbeszerzés kiírása alól”. A harmadik magyarázat a titkolózásra még érdekesebb, mert az MNV szerint „csak véletlenül tették ki a honlapra”, hogy egyáltalán van ilyen szerződés, ami ráadásul csak „egy döntéselőkészítő adat, mert csak előszerződésről van szó”.

Hadházy Ákos szerint nem véletlenül titkolja a kormány az egész ügyletet, ugyanis az előszerződés már egy kötelező érvényű, döntést követően meghozott szerződés, a tranzakció pedig hatalmas botrány. – A pert a Transparency International Magyarország segítségével indítottuk és a Fővárosi Törvényszék döntése csak néhány részlet kitakarását tartotta jogosnak – írta a politikus, aki ugyanakkor arra számít, hogy a vagyonkezelőnél 3 fellebbeznek majd. Szerinte ugyanis „ki tudják fizetni az ügyvédi költségeket és a Kúrián már előrehaladottabb a bírák fideszesítése”, mindenesetre azért érdekelné az az érvelés, amivel megváltoztatnák ezt az ítéletet.

Korábban a Népszava több ízben beszámolt arról, hogy a bosnyák téri NER-beruházást az Orbán-kormány kiemelt közérdekűnek minősítette, a rendeletben megadott kedvezményekkel gyakorlatilag szabad kezet adtak a csaknem 7 hektáros terület faltól falig való beépítéséhez az Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal baráti viszonyt ápoló Balázs Attila cégének, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft.-nek. A „koordinációs feladatokat” a fővárosi kormányhivatalt vezető Sára Botond főispánra, a VIII. kerület korábbi fideszes polgármesterére bízta a kabinet. Az engedélyezés ennek megfelelően zökkenőmentes, környezetvédelmi engedélyt kérniük sem kellett