mobilitás;ingatlanvásárlás;

A fővárosiak költöznének messzebbre

Budapesten az ingatlan után érdeklődők 63 százaléka a városhatáron kívül keresgél, ebből 14 százalék, aki az agglomerációba tervez költözni. 

Az új otthont keresők közül a budapestiek és környékén élők keresnek a legnagyobb arányban a lakóhelyüktől távolabbi helyen ingatlant, míg a Hajdú-Biharban illetve Békés megyében élők ragaszkodnak leginkább szűkebb lakóhelyükhöz, itt az új lakást keresők 68-68 százaléka keres helyben - derül ki az otpotthon.hu adataiból.

Budapesten az ingatlan után érdeklődők 63 százaléka a városhatáron kívül keresgél, ebből 14 százalék, aki az agglomerációba tervez költözni. Ilyen szempontból a Pest vármegyeiek is mobilisnak tekinthetők: 60 százalékuk az ország más megyéire ad le érdeklődést az ingatlankereső portálon. A fővárosiakat az agglomeráción kívül leginkább Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Győr-Moson-Sopron vármegye vonzza, míg a Pest megyeiek 22 százaléka érdeklődik budapesti házak vagy lakások iránt.

A fővárosi és Pest vármegyei lakosok magasabb mobilitása valószínűleg több tényezőnek tudható be. Az otpotthon.hu adatai szerint a budapesti átlagos lakás-négyzetméterárak már elérték az 1,1 millió forintot, míg házak esetén is a 900 ezer forintot közelítik. Ezek alapján a Budapestről elköltözni vágyók az ország szinte bármely részében nehézség nélkül vásárolhatnak ingatlant. A budapestiek körében is népszerű Pest vármegye átlagos négyzetméterárai is már közelítik a főváros színvonalát: házak esetében 667 ezer forintot, lakások esetében 821 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért az eladók az ingatlanhirdetések adatai alapján. Kifejezetten szélsőséges árak tapasztalhatóak viszont  Somogyban, amit érdemes több részre bontani: míg a legdélebbi részén a 200 ezer forintot is nehezen éri el az eladó ingatlanok átlagos négyzetméterára, a Balaton-parthoz közeledve egyre növekednek, a közvetlenül tóparti településeken pedig elérik az 1,2 millió forintos négyzetméterárat is.

Számos tényező befolyásolhatja a költözési hajlandóságot, az anyagi lehetőségek mellett ilyen szempontok lehetnek a munkalehetőség, a magasabb bér, a jó infrastruktúra. Az országban számos olyan megye van, ilyen például Hajdú-Bihar vagy Győr-Moson-Sopron, ahol az elmúlt időszakban jelentős ipari beruházások történtek, amik vonzóvá tehetik ezeket a térségeket.