Fidesz;EP;Magyarország;Európai Bizottság;meghallgatás;uniós biztos;Erasmus;brüsszelezés;

2023-09-05 19:38:00

„Ha a magyar hatóságok vállalják azon jogi kötelezettségek betartását, amelyeket az EB érvényesíteni kíván, akkor nem áll semmi az uniós pénzek folyósításnak útjában”

Az Erasmus-ügyről határozott álláspontot fogalmazott meg európai parlamenti meghallgatásán a bolgár Iliana Ivanova az Európai Bizottság leendő biztosa. Fideszes EP-képviselők szerint a jogi kötelezettségek betartatása a brüsszeli bürokraták diszkriminációja.

A labda most a magyar kormánynál van. Most a magyar kormányon múlik, hogy mikorra teljesíti az elvárásokat – fogalmazott Iliana Ivanova bolgár politikus keddi európai parlamenti meghallgatásán az Erasmus és a Horizont oktatási és kutatási programok ügyében Magyarország és az Európai Bizottság (EB) között megakadt tárgyalásokra utalva. Ivanova, akit az Európai Bizottság – lemondás miatt – az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztosi posztra jelölt, leszögezte: „megoldásra van szükség a diákok érdekében, hogy ne ők legyenek a politikai viták áldozatai”.

– Sajnálatos, hogy fiatalok lehetőségektől esnek el, azonban a szabályok szabályok maradnak, amelyeket be kell tartani. Ha a magyar hatóságok vállalják azon jogi kötelezettségek betartását, amelyeket az EB érvényesíteni kíván, akkor nem áll semmi az uniós pénzek folyósításnak útjában. Konkrét döntéseket nem ígérhetek. Annyit azonban igen, hogy része kívánok lenni a megoldásnak – jelentette ki a leendő biztos. Mint Iliana Ivanova hangsúlyozta, az idő kevés, a párbeszédet fenn kell tartani a megoldás érdekében. Szerinte sajnálatos lenne, ha adminisztratív és jogi akadályok miatt a hallgatók nagy része nem vehetne részt az uniós programokban.

Amint arról  lapunk is beszámolt, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Erasmus-ügyben azt állította, hogy a magyar kormány meg fog állapodni az EB-vel  az Erasmus-ösztöndíjjal kapcsolatban, amelyből „magyar diák nem fog kimaradni” Szerinte egyébként van idő a tárgyalásokra 2024 őszéig.

A leendő bolgár biztos keddi európai parlamenti meghallgatását követően Bocskor Andrea és Gyürk András fideszes EP-képviselők közleményt adtak ki, amelyben ők azt szorgalmazták, hogy sürgős megoldásra van szükség az Erasmus-ügyben. A kormánypárti politikusok az EB eljárását diszkriminatívnak nevezték, amellyel szerintük kizárnák a „modellváltó” egyetemeket az Erasmus+ és a Horizont Európa programokból, s ezzel a magyar egyetemek kétharmadát és mintegy 180 ezer hallgatót rekeszthetnek ki 2024-től. Az Iliana Ivanova által emlegetett jog kötelezettségek betartásáról a fideszes vélemény úgy szól: „a brüsszeli bürokraták szétvernék az európai tudományos együttműködést”.