Európai Unió;Izrael;demokrácia;

Veszélyben a demokrácia

A világ az elmúlt években megtanulta, hogy egyetlen demokrácia sem immunis a belső fenyegetésekre. Láthattuk az illiberális populizmus felemelkedését és pusztító hatását a demokratikus világ országaiban, az Egyesült Államoktól Finnországig, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Törökországban, Svédországban, Olaszországban, Hollandiában, Ausztriában és természetesen Magyarországon és Lengyelországban is.

Egyes országokban a populista pártok egyre jobban szerepelnek a közvélemény-kutatásokban és a választásokon; van, ahol már hatalmon vannak, és nemzeti kormányokat vezetnek. Ha egy országban sikerre jut a populizmus, az a többiben is táplálja a próbálkozásokat. Izrael az egyik legutóbbi ország, amely belesett ebbe a csapdába.

Bár a jelenlegi izraeli kormányt demokratikusan választották meg, nagy aggodalommal látjuk, ahogy megpróbálják aláásni az igazságszolgáltatást, korlátozni annak hatáskörét, és politikai céllal választani bírókat, ami az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok csorbításának előjátékaként szolgál. Hasonló gyakorlatot láttunk olyan helyeken, mint Lengyelország és Magyarország, ahol a demokratikusan megválasztott kormányok visszaéltek hatalmukkal, hogy felszámolják a fékeket és ellensúlyokat, megfosztva a demokratikus intézményeket az alkotmányos jogok védelmének képességétől. Izrael most megy keresztül ennek a legújabb epizódján, és a demokrácia védelme ugyanilyen elszánt és leleményes erőfeszítést igényel.

Miközben tisztában vagyunk az izraeli demokrácia hiányosságaival, amelyek megelőzték a jelenlegi jogi puccsot, és különösen a palesztin területek megszállásával, tudjuk: Izrael mindig is biztosította az alapvető demokratikus elveket a saját területén, beleértve a világszerte elismert, független igazságszolgáltatást.

Ezért egyértelműen támogatjuk azt a példátlan, demokráciapárti, alulról szerveződő mozgalmat, amely a demokratikus intézmények és különösen a független igazságszolgáltatás fenntartására törekszik. Valószínűleg a palesztinok lesznek az elsők, akik megfizetik a jogi puccs árát, mivel az megfosztja őket az izraeli bíróságok által számukra nyújtott maradék védelemtől is. Másrészt a demokratikus Izrael megőrzése talán az utolsó esély a kétállami megoldás felélesztésére.

Ugyanakkor tisztelettel tekintünk Izrael demokráciapárti, alulról szerveződő mozgalmára, amely minden békés eszközt felhasználva tiltakozik, tüntet, petíciókat nyújt be, sztrájkol és ellenáll mindannak, ami a polgári szabadságjogok hanyatlását eredményezheti. A tüntetőknek nyújtott támogatásunk a közös liberális demokratikus értékeken alapul, beleértve a hatalmi ágak szétválasztását, a nők jogait, az LMBTQ+ jogokat és általában a kisebbségi jogokat.

Ugyanígy tisztában vagyunk azzal, hogy az ország demokratikus intézményeinek belülről való aláásására irányuló veszélyes kísérlet ragályos, és bozóttűzként terjed át a határokon. Más illiberális, ám demokratikusan megválasztott vezetők figyelik az "izraeli kísérlet" eredményét. Ha az izraeli demokrácia megbukna, ők is megkísérelhetik ugyanezt. Tehát az izraeli demokrácia megmentése a liberális demokratikus világot szolgálhatja. Megmutatná a politikai vezetőknek mandátumuk határait, és hogy a demokratikus kormányzásnak mindig tartalmaznia kell fékeket és ellensúlyokat. Ez kijelölné az utat a demokráciapárti szervezeteknek és a civil társadalomnak a demokrácia tekintetében romló helyzetű országokban.

Az izraeli igazságszolgáltatás függetlenségének nyújtott támogatásunk ezért nem csupán az erkölcs, a lelkiismeret és a szolidaritás jele. Egyben önvédelem, prevenció és egyértelmű jelzés azon további vezetőknek, akik a többség zsarnokságává próbálják lealacsonyítani a demokráciát. A liberális demokrácia megköveteli a hatalmi ágak szétválasztását, a független bíróságokat, az elidegeníthetetlen alapjogokat, a kisebbségek védelmét, a véleménynyilvánítás szabadságát, hogy csak néhányat említsünk a fundamentumai közül.

Ahogyan az illiberális kormányok egymást erősítik, most itt az ideje annak, hogy a liberális erők együttműködjenek, tapasztalatot cseréljenek, szolidaritást vállaljanak, és támogassák egymást. Ez nem egy másik ország politikájába való beavatkozásról, hanem a demokráciák egymásért való kiállásáról szól. Ezúton hívjuk fel Európa és szomszédságának hasonlóan gondolkodó civil társadalmi szervezeteit, hogy egyesítsék erőiket.

Mi, alulírottak, európai politikai döntéshozók, civil társadalmi vezetők, európai és nemzeti parlamenti képviselők, a demokratikus értékeinket becsben tartó nők és férfiak vagyunk. Egyénileg és közösen egy strukturált, a határokon átnyúló fellépésre szólítunk fel a liberális demokrácia védelmében, bárhol kerüljön is veszélybe.

Október 11-én Brüsszelben, az Európai Parlamentben találkozunk, hogy elindítsuk a DemoCrisist, az izraeli, magyar, lengyel és más demokráciapárti szervezetek civil akcióhálózatát. Napokkal a lengyel parlamenti választások előtt és hónapokkal azelőtt, hogy az EU minden polgára az Európai Parlament tagjainak megválasztására szólíttatik fel - összegyűlünk. Testvérek a szilárd demokráciáért vívott harcban, amely a hatalmi ágak erős szétválasztásán és független igazságszolgáltatáson alapul, és biztosítja a nyitott, egyenlő, toleráns és befogadó társadalmat. Csatlakozz hozzánk!

Marc Angel, az Európai Parlament alelnöke (S&D), Luxemburg; Róża Thun, az Európai Parlament tagja (Renew), Lengyelország; Karima Delli, az Európai Parlament képviselője (Zöldek), Franciaország; dr. Harangozó Tamás, magyar parlamenti képviselő (Magyar Szocialista Párt); Boris Dittrich, a holland szenátus tagja, az Igazságügyi és Biztonsági Állandó Bizottság elnöke, a Héber Egyetem Holland Baráti Körének elnöke; Anne Sinclair, francia-amerikai újságíró, kiadó és közéleti személyiség; Maria Ejchart, Sylwia Gregorczyk-Abram, Michał Wawrykiewicz és Paulina Kieszkowska-Knapik, lengyel Szabad Bíróságok Kezdeményezés; Karolina Skowron-Baka, a lengyel Akcja Demokracja ügyvezető igazgatója; Benjamin Beekmans, a Brüsszeli Világi Zsidó Közösségi Központ (CCLJ) elnöke; Jakub Kocjan, Akcja Demokracja, Lengyelország; Omri Preiss és Maia Mazurkiewicz, Alliance4Europe; Dan Sobovitz, a DemoCrisis civil akcióhálózat alapítója, az Európai Startup Díj a Mobilitásért ügyvezető igazgatója.

A felhívás a Haaretz (Izrael), a Gazeta Wyborcza (Lengyelország), a Népszava (Magyarország) és a Libération (Franciaország) lapokban jelenik meg.