szankció;közvéleménykutatás;

Hiába a mindent leuraló szankcióellenes propaganda, a magyarok többsége támogatja az oroszok elleni büntetőintézkedéseket

Ám egyre többen vannak azok, akik szerint az uniónak nem kellene akkora szolidaritást mutatnia Ukrajna felé. 

A magyarok picivel több mint fele vélekedik úgy, hogy az Európai Unióban (EU) rossz irányba mennek a dolgok - derül ki az Eurostat hétfői, a Telex által szemlézett adataiból. Mindez 51 százalékos arányt jelent. 

Érdekes azonban, hogy a magyarok 44 százaléka szerint viszonylag, 33 százaléka szerint pedig nagyon fontos lecserélni Oroszországot megbízható energiaellátókra. Ukrajnát illetően azonban a jelek szerint erősen hatottak a kormányzati üzenetek: arra a kérdésre, hogy az EU mutasson szolidaritást Ukrajna felé, csak a válaszadók 23 százaléka mondta azt, hogy teljes mértékben így kell tenni. 28 százaléknyian csak részben értettek egyet ezen állítással, ám ez még mindig meghaladta a nemek arányát. 18 százalék teljes elutasítást mutatott, húsz százalék pedig csak részben nem ért egyet ezen állítással. 

A szankcióknál már négy, szinte teljesen egyenlő részre oszlanak a válaszok az igenek enyhe relatív többségével (48 kontra 44 százalék), holott az uniós átlag messze egyértelműbb (71-22 százalék, az igeneknél csak a teljesen egyetértők aránya 46 százalék).