tanárok;PDSZ;kiszolgáltatottság;illetményemelés;

Van pedagógus Magyarországon, akinek 21, azaz huszonegy forinttal nőtt a fizetése a státusztörvény alapján

Nem véletlenül nevezik bosszútörvénynek.

Mindenkinek, aki a státusztörvény hatálya alá kerül, kell kinevezésmódosítást kapnia arról, hogy 2023. július 1-ig visszamenőleg a státusztörvény arra vonatkozó paragrafusában szereplő – a gyakornoki 400 ezer forinttól a kutatótanári 640 ezer forintig terjedő – minimumokhoz hogyan „passzintották hozzá” az illetményét – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által működtetett Ne Ddolgozz Ingyen oldal, beavatva az érintetteket a jellemzően csak bosszútörvények nevezett jogszabály káros hatásaiba.

– Egészen elképesztő kinevezésmódosításokat kapunk, miközben dübörög a kormánypropaganda a millióhoz közelítő bérekről, meg arról, hogy Maruzsa Zoltán szerint indulhat a béralku. A legalacsonyabb gyakornoki 400 ezer forint utáni kategóriában, a Pedagógus I.-ben lévő tanár 410-460 ezer forint körüli összegekről kap „ajánlatot” és annyi. Semmiféle előmenetel és a majdani léptetés reménye se – áll a felhívásban.

Azt, hogy nem a levegőbe beszélnek, ékesszólóan jelzi a Váci Tankerületi Központ területén dolgozó pedagógus illetménye, akinek az ágazati szakmai, gyógypedagógiai pótlékkal együtt bruttó 21 forinttal fog emelkedni a fizetése409 979 forintról kereken 410 000 forintra. A PDSZ szerint a tanároknak figyelniük kell arra, hogy ha kevesebb pénz szerepel a kinevezésen, mint ami jár, de már sebtében aláíratták velük a papírt, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag elfogadta az alacsonyabb összeget. Amennyiben viszont az így aláírt dokumentum  jogellenes adatot tartalmaz, azt utólag meg lehet támadni.

A szakszervezet azt állítja, a jelenleg hatályos státusztörvénnyel az a legnagyobb baj, hogy van.  „Ebben nemcsak, hogy nincs érzékelhető, garantált béremelés, de semmiféle előmeneteli rendszer, életpálya sincs, viszont kiszolgáltatottságot és hatalmas munkaterhelést bőven fog okozni, ezért is hívjuk bosszútörvénynek” – szögezték le, és egységes fellépésre és részvételre szólítottak fel a tüntetéseken és munkabeszüntetési akciókban.