Románia;Klaus Johannis;Novák Katalin;

Budapestre érkezik a román államfő, Novák Katalinnal is tárgyalni fog

Hivatali ideje alatt most először.

Október 11-én Novák Katalin magyar köztársasági elnök meghívására Budapestre látogat Klaus Iohannis államfő - adta hírül a Maszol a magyar kormányhoz közel álló forrásokra hivatkozva. 

A román politikus 2014 óta van hivatalban, s ez lesz az első olyan alkalom, amikor a magyar fővárosba utazik.

Novák Katalin egyébként szeptember elején tette tiszteletét Bukarestben, ahol részt vett a Három Tenger Kezdeményezés nevű országcsoport csúcstalálkozóján. Hivatalosan tavaly szeptemberben találkoztak a román fővárosban. Akkor a magyar államfő azt hangoztatta, hogy támogatjuk Románia mielőbbi csatlakozását a schengeni övezethez. 

A bukaresti és a budapesti  vezetés között nem túl szívélyes a viszony azóta sem, hogy Orbán Viktor 2023 júliusában a tusnádfürdői beszéde nyitányaként az egész világ előtt kinevette Romániát, amiért demarsot kapott arról, hogy a felszólalásában miről ne beszéljen. Románia és Magyarország külpolitikája is teljesen más. Amíg az Orbán-kormány próbál kötéltáncot járni Nyugat és Kelet között, és több kérdésben látványosan Oroszország érdekeinek megfelelő álláspontot képvisel, a félelnöki rendszerben gyakorlatilag Klaus Iohannis vezette román diplomácia megkérdőjelezhetetlenül EU- és NATO-párti, nem mellesleg mostanában elkezdtek orosz drónok repeszei becsapódni a területén.