Szijjártó Péter;Svédország;NATO-csatlakozás;tiszteletdíj;

Szijjártó Péter megsértődött, több tiszteletet követel Svédországtól

Több tiszteletet, emberek, nem értik, több tiszteletet...!!!

Amennyiben Svédország helyreállítja a kölcsönös tiszteletet a kétoldalú kapcsolataiban Magyarországgal, akkor az országgyűlési képviselők is bizonyára készek lesznek a NATO-ratifikáció felgyorsítására – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a montenegrói Budvában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a 2BS (To Be Secure) éves biztonságpolitikai fórumon a svéd NATO-tagság ratifikációjával kapcsolatban aláhúzta, hogy az Orbán-kormány már tavaly benyújtotta az Országgyűlésnek az erről szóló előterjesztést, így most a parlamenten múlik a folyamat jövője.

Kiemelte, hogy a képviselők demokratikus versenyben szerezték a mandátumukat, sok kormánypárti törvényhozó négyszer, ötször, sőt, akár hatszor is megkapta az emberek támogatását, az ő érdekeikért dolgoznak évtizedek óta. De ennek ellenére azt kell hallgatniuk folyamatosan több száz kilométerről, hogy nem demokratikus, illegitim, autokratikus, diktatórikus eljárással kerültek be az Országgyűlésbe – mutatott rá.

A svédek a NATO-csatlakozás ratifikációját sürgetik, miközben mást sem hallani a részükről, mint hogy Magyarországon nincs demokrácia - jelentette ki. – Ez elfogadhatatlan, ez sértés – szögezte le. Majd hozzátette, hogy amennyiben Svédország készen áll a kölcsönös tisztelet talajára visszahelyezni a kétoldalú kapcsolatot, akkor a képviselők is bizonyára készek lesznek a ratifikáció felgyorsítására.

Figyelemre méltó tény, hogy a külgazdasági és külügyminiszter soha nem volt ilyen határozott, amikor az 1956-os forradalmárokat fasisztázó orosz tankönyv ellen kellett tiltakozni. 

A svéd NATO-csatlakozás országgyűlési ratifikációja már egy éve késik. Magyarország először Törökország társául szegődött ebben, Szijjártó Péter és a fideszes politikus viszont mostanában azon a svédországi iskolákban vetített 2019-es kisfilmen van kiakadva, amely bemutatja, hogyan építette le Orbán Viktor kormánya és a NER Magyarország demokratikus intézményrendszerét. 

A külgazdasági és külügyminiszter szeptember 14-én levélben figyelmeztette svéd kollégáját a kisfilm miatt, csak azt hagyta figyelmen kívül, hogy Magyarországgal ellentétben Svédország demokratikusan működik, elég hülyén venné ki magát, ha Ulf Kristersson miniszterelnök kormánya ilyen szinten beleszólna állami oktatási kérdésekbe.