Izrael;háború;Moszad;izraeli-palesztin konfliktus;Pegasus;

2023-10-09 16:00:00

Hogyan hibázhatott ekkorát a Pegasus kémszoftver hazája, Izrael?

A hírszerzési blamázs mellett van, aki a szélsőjobboldali Netanjahu-kormány felelősségét firtatja, amiért a Hamász elindíthatta a támadást.

Mint beszámoltunk róla, már több mint 1200 ember vesztette életét azóta, hogy szombat reggel a palesztin radikális szervezet, a Hamász fegyveresei szárazföldi, rakéta- és tengeri támadást intéztek Izrael ellen. Az akció hosszú ideje a legnagyobb szabású hadműveletnek tekinthető a zsidó állam ellen, a palesztin előrenyomulás ilyen mértékét szinte senki nem várta.

Az okokról egyelőre megy a találgatás, az azonban egészen bizonyosnak tűnik, hogy az izraeli hírszerzés óriási blamázsáról van szó. A Háárec már szombaton, a háború kitörésének a napján megpendítette: az, hogy a szélsőséges palesztin szervezet elindíthatta a támadást, az izraeli hírszerzés teljes, nagyszabású kudarcára utal. A lap elkezdte firtatni a felelősség kérdését is, mondván, a Hamász hónapokig szabadon készülhetett a támadásra, amelynek voltak ugyan előjelei, kisebb villongások a Gázai övezet és Izrael határán, a hírszerzés azonban nem jutott el addig a következtetésig, hogy ez csak az előhang a háborúhoz. 

Az egyiptomiak azt állítják, ők szóltak

A Hamásznak ráadásul nemcsak az izraeliek előtt kellett titkolóznia a Gázai övezetből induló alagutak építéséről és fegyverkezésről, hanem a rivális gázai és ciszjordániai palesztin frakciók előtt is. Ez sikerült is, a Hamász pedig példa nélküli támadást akar indítani, a legnagyobbat azóta, hogy 2007-ben átvette a hatalmat a mindössze 365 négyzetkilométer nagyságú, 2,3 millió lakosú Gázai övezet felett (Összehasonlításul: Budapest területe 525,14, a Balatoné 600 négyzetkilométer.)

A BBC szerint a Moszad korábbi vezetője az ellenzéki Munkáspárt politikusa, Danny Jatom hasonló következtetésre jutott: a Hamász támadása a hírszerzés kudarcát mutatja, Izrael biztonsági stratégiája „teljesen összeomlott” szombaton - fogalmazott. A készületben lévő izraeli védelmi erők mennyisége csekély volt, ami azzal magyarázható, hogy bár a Moszad a palesztin radikálisok számos gyakorlatáról értesült, mégis azt a következtetést vonták le, hogy nem terveznek támadást indítani.

Az egyiptomiak – írta meg hétfőn az AP hírügynökség – ráadásul azt állítják, hogy a titkosszolgálataik újra és újra figyelmeztették az izraelieket, hogy „valami nagy” készül, de az izraeliek a Gázai övezet helyett inkább Ciszjordániára koncentráltak.

A halálos áldozatok száma a háború harmadik napján Izraelben 700, a Gázai övezetben 500 felett jár.

Kihasználták a politikai káoszt is

A blamázs mértékére jellemző, hogy az az Izrael nem vette észre időben a fenyegetést, ahol az NSO nevű cég gyártja a híres-hírhedt Pegasus kémszoftvert is, amely egy csúcstechnológiájú, eredetileg terroristák ellen kifejlesztett katonai kiberfegyver, s amelyet különféle autoriter államokban rendre visszaélésszerűen használtak fel. Korábban kiderült, hogy a kémszoftvert az Orbán-kormány is megvásárolta, s hogy Magyarországon egyebek között kormánykritikus újságírókat, ügyvédeket, civileket, politikusokat hallgattak le vele.

A történtekben felmerül az izraeli szélsőjobboldali kormány felelőssége is: Asszaf Gavron izraeli író-újságíró az olasz La Stampában megjelentetett véleménycikkében arra a következtetésre jutott, hogy ahogy az 1973-as jom kippuri háború után lemondott Golda Meir akkori miniszterelnök, úgy Benjamin Netanjahunak is távoznia kell, a mostani támadás ugyanis épp olyan felkészületlenül érte Izraelt, mint akkor, a hírszerzés pedig úgyanúgy nem volt a helyén, mint akkor. Assaf Gavron azt is kifejtette, Benjamin Netanjahu kormánya minden tekintetben megbukott azáltal, hogy az ellene zajló korrupciós per ejtése érdekében koalícióra lépett a szélsőjobboldallal. Közlése szerint az országban úrrá lett a gyűlölet és a rasszizmus, ami belső káoszt eredményezett Izraelben, a palesztin civilekkel való megalázó bánásmód pedig lehetőséget teremtett a szélsőséges Hamásznak a helyzet kihasználására.

Az izraeli belső feszültségeket korábban a Moszad egy másik volt vezetője, Tamir Pardo is élesen bírálta. Amint arról korábban lapunk is beszámolt, a volt hírszerzési vezető egyenesen úgy fogalmazott, hogy Izraelben Benjamin Netanjahu kormánya apartheid rendszert épített ki, a fennálló helyzet pedig a zsidó állam létét veszélyezteti.

A harcok azóta is tartanak. A BBC szerint a Hamásszal szövetséges Hezbollah Észak-Izraelre lőtt ki rakétákat, megszólaltak a légvédelmi szirénák. A rakétákat a légvédelem hatástalanította. Közben az izraeli hadsereg átfogó ellentámadást indított Gáza ellen, Israel Katz energiaügyi miniszter közölte, hogy a vizet is elzárták a térségben.