Matolcsy György;MSZP;Varga Mihály;infláció;

2023-10-09 22:02:00

Matolcsy György megint beszólt a kormánynak: az infláció nagymértékű emelkedését nem az MNB okozta

Okként említette az árstopot, valamint a költségvetési egyenleg javítása érdekében bevezetett adóemeléseket. 

Egyetért-e a pénzügyminiszter állításával, miszerint a megugró infláció és a 2022 őszi forintgyengülés elsődleges felelőse a Magyar Nemzeti Bank (MNB)? - tette fel írásbeli kérdését a jegybank elnökének az MSZP két országgyűlési képviselője.

Tóth Bertalan és Vajda Zoltán azt követően fordult Matolcsy Györgyhöz, hogy Varga Mihály jelenlétében arról  beszélt egy konferencián, hogy a magyar infláció a legmagasabb Európában, és ennek ennek első számú felelőse a monetáris politika, illetve annak alakítója, végeredményben tehát a jegybank. A tárcavezető szerint 2022 őszén a jelentős forintgyengülés sem véletlenül történt. A felelősségek előbb említett leosztása alapján ezt is az MNB számlájára írta. 

A jegybank elnöke válaszában azt írta, hogy a hazai infláció 2022 őszétől elvált a régiós átlagtól. Ide sorolta a magyar gazdaság magas energiaigényét és függőségét, az alacsony versenyképesség inflációnövelő hatását, az ársapkákat. Utóbbiak a külső sokkok árakra gyakorolt hatását, de idővel a gazdasági szereplők (termelők és kereskedők) elkezdték kompenzálni az intézkedések hatását. A vállalatok az árkorlátozó intézkedésekből eredő veszteségeiket igyekeztek más termékek árainak emelésével és az árrések növelésével ellensúlyozni, így közvetett módon tovább emelték az inflációt. Ehhez hozzájárultak a költségvetési egyenleg javítása érdekében bevezetett adóemelések is. 

- fogalmazott Matolcsy György, megjegyezve, hogy ennek eredményeképpen a 2023. januári, 25,7 százalékos csúcshoz augusztusra 16,4 százalékra mérséklődött. 

Az ellenzéki politikusok egy másik kérdésben pedig a pénzügyminisztert kérdezték meg, hogy mit gondol az MNB-elnök kijelentéséről, miszerint a „kalandor” gazdaságpolitika miatt lett ekkora az infláció. A Varga Mihály helyett reagáló Tállai András érdemben nem válaszolt, csupán a kormány propagandaszólamaival körítve felsorolta a kormányzat intézkedéseit.