GDP;Központi Statisztikai Hivatal;

Rosszabb lett a GDP-adat, váratlanul mennie kellett a KSH egyik főosztályvezetőjének

Az érintett 27 éve számította a bruttó hazai terméket. A szervezet tagadja, hogy ez állna a háttérben. 

Hirtelen távozott a nemzeti számlák főosztályának vezetője a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH). Azonban úgy tudni, hogy ennek köze van a vártnál rosszabb makrogazdasági adatokhoz de egyes név nélkül nyilatkozó források szerint többeknek is mennie kellett a területről - írja a 24.hu.

Azt nem tudni, mi lett az érintett főosztályvezető sorsa, s bár a portál kereste az érintettet, azonban nem kívánt nyilatkozni a témában.

Két korábbi munkatársa szerint azonban semmiféle előjele nem volt annak, hogy váltás készül, nem volt szó erről és módszertani változásra, vagy éppen átszervezésre sem készültek. A nemzeti számlák főosztályának vezetője 27 éven át számította a bruttó hazai terméket (GDP), munkatársai szerint olyan kollégáról van szó, akitől távol áll a politika.

Keresték a hivatalt is, amely azt közölte 

„természetesen nincs összefüggés az érintett főosztályvezető hivataltól való távozása és a 2023. II. negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adatok alakulása között.”

Az eset kísértetiesen hasonlít arra, amikor tavaly azért fejezték le az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetését, mert úgymond „rossz” előrejelzést adtak augusztus huszadikára.