Magyarország;beruházás;GDP;fogyasztás;

GDP: esik a fogyasztás és a beruházás is

 A várakozásoknak megfelelően a KSH nem változtatott a II. negyedéves GDP adaton. Éves alapon 2,4 százalékkal zsugorodott a bruttó hazai termék volumene, miközben negyedéves bázison is folytatódott a visszaesés. Az előző negyedévhez képesti 0,3 százalékos visszaesés egyben azt is jelenti, hogy a magyar gazdaság  - mostani statisztika létezése óta először - négy negyedéven át tartóan technikai recesszióban volt - értékelte a részletes GDP adatokat Virovácz Péter, az INB Bank vezető elemzője.

A termelési oldalt nézve a mezőgazdaság teljesítménye - a várakozásokra rácáfolva - 2,3 százalékkal zsugorodott negyedéves alapon, és hasonló meglepetést nyújtottak a szolgáltatások, ahol a második negyedév is komoly visszaesést hozott. Felhasználási oldalon némiképp érthetetlen, hogy a statisztika a háztartások fogyasztási kiadásának stagnálását hozta ki negyedéves bázison, holott rendkívül gyenge volt ezidő alatt az általános forgalmi adó bevétel, valamint a kiskereskedelmi forgalom alakulása és a szolgáltatószektor vártnál gyengébb teljesítménye ennél rosszabb eredményt feltételez - tette hozzá az elemző.

Szintén komoly pozitív meglepetést okozott a természetbeni társadalmi juttatások - mint a humán egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a fürdők -, folytatódó jelentős növekedése. Mindezek között elsősorban az egészégügyi terület okozhatta a felfutást. Ezzel összhangban – a termelési oldalon – ismét azt láthattuk, hogy a szolgáltatások között az egészségügyi szolgáltatások területe jelentős növekedést mutatott fel. Szintén némi pozitív meglepetést hozott a közösségi fogyasztás negyedéves bővülése. Itt vélhetően elsősorban a honvédelmi kiadások felfutása jelenthette a pozitív impulzust.

A komoly negatív  meglepetést a beruházások szolgáltatták, amely közel 6 százalékos visszaesést mutatott negyedéves bázison. Emellett vélhetően a készletek zsugorodása is hozzájárulhatott a bruttó felhalmozás visszaeséséhez. Eközben bár az export és az import egyaránt esett az előbbi negyedévhez képest, utóbbi nagyobb mértékű csökkenést mutatott, így a külkereskedelmi egyenleg tudta kompenzálni a belső kereslet beszakadását.

Az éves bázisú növekedési mutatók közül a mezőgazdaság az egyedüli terület, ahol növekedés volt kimutatható. Minden más fő termelési területen jelentős a visszaesés - összegezte Virovácz péter.

A részletes adatok összességében több kérdést vetettek fel, mint amennyire választ tudtak adni - értékelte a KSH jelntését Virovácz  Péter. A belső kereslet drasztikusan zsugorodik és jelenleg nem látni rövid távon ebből a kiutat. Hiába várható a reálbérek növekedése az év vége felé, a fogyasztói bizalom tízéves mélyponton tartózkodik és a lakosság jelentős része felélte a tartalékjait, így az előttünk álló egy-két negyedévben nem várható a fogyasztás érdemi beindulása magyarázta az elemző. Az ingatlanpiac még csak most kezdi a lejtmenetet, miközben a költségvetés feszített helyzete és az uniós források hiánya aligha kecsegtet a beruházási dinamika gyors helyreállásával. A lakossági és vállalati beruházásokat pedig a magas kamatkörnyezet is fékezi a közeljövőben. Az export esetében is gyűlnek a felhők, figyelembe véve a globális ipari folyamatokat. Egyedül a mezőgazdaság jó teljesítményében bízhatunk idén,ez azonban önmagában kevés lesz ahhoz, hogy a magyar gazdaságot kihúzza a recesszióból - - vont mérleget Virovácz Péter. Az ING Bank friss előrejelzése az idei évben 0,5 százalékos GDP-csökkenéssel számol. És jó ha nem süllyed lejjebb.