eladás;Magyar Fejlesztési Bank;székház;

Árulják a Magyar Fejlesztési Bank budapesti székházát, 7,5 milliárd forintot kérnek érte

A Duna Palota eladásából ítélve kétséges, hogy ennyiért fog elkelni.

Aukcióra bocsátja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Magyar Fejlesztési Bank budapesti székházát. A Nádor utca 31. alatti, több mint 120 éves épület eladását egy három nap alatt zajló licittel el akarják intézni. Kikiáltási ára valamivel több 7,5 milliárd forint, ahhoz pedig, hogy valaki egyáltalán licitálhasson rá, kétmilliárd forintot kell letennie – derül ki az RTL pénteki riportjából.

A döntést az Orbán-kormány karcsúsítással indokolja. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy nyári kormányinfón kijelentette, vizsgálják, hogyan lehet „mindenkit” bérleményből tulajdonba költöztetni, és nem helyes, ha állami hivatalok és cégek drága és értékesíthető belvárosi ingatlanokban működnek.  Az Orbán Viktor júlusi bejelentése szerint a kabinet eladná az állami üdülőket is, kivételt csak a néhány történelmi jelentőségű honvédségi és épület jelentene. Ennek megfelelelően az üdülőket már nyáron meghirdették. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már még a jövő évi költségvetés elfogadása előtt feladatul kapta, hogy rendeletben jelölje ki az aukcióra bocsátandó állami ingatlanokat. Korábban egy-egy licit nem mindig sikerült túl jól, a Duna Palotát csak áron alul sikerült eladni.

A jövő évi költségvetés szerint az állam 32,5 milliárd forint bevételt vár az állami ingatlanok eladásából, amihez képest a ferihegyi repülőteret. az Orbán-kormány négymilliárd euróért, átszámítva több mint 1500 milliárd forintért veheti meg.